Μειώθηκαν τα αιτήματα ασύλου στην Ε.Ε. το 2017

Μειώθηκαν τα αιτήματα ασύλου στην Ε.Ε. το 2017

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική μείωση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση καταγράφει έκθεση της EASO (Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) για το 2017. Οπως επισημαίνεται, κατατέθηκαν 728.470 αιτήσεις για διεθνή προστασία στις χώρες της Ε.Ε. κατά 44% λιγότερες από το 2016 όταν είχαν κατατεθεί 1,3 εκατ. αιτήσεις. Τα στοιχεία από τους πρώτους μήνες του 2018 (Ιανουάριο – Απρίλιο) δείχνουν επίσης μια τάση σταθεροποίησης των αιτήσεων που υποβάλλονται στην Ε.Ε. στις 50.000 αιτήσεις τον μήνα.

Στην έκθεση της EASO επισημαίνεται ότι η μεταναστευτική πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. παραμένει υψηλή, αλλά βαίνει μειούμενη για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η Συρία (15%), το Ιράκ (7%) και το Αφγανιστάν (7%) παραμένουν οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. Στο τέλος του 2017, 954.100 αιτήσεις βρίσκονταν στο στάδιο της τελικής απόφασης, λιγότερες κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Από τις αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν το 2017 οι μισές έγιναν δεκτές (462.355 σε σύνολο 996.685 αιτήσεων), ποσοστό κατά 14% χαμηλότερο από ό,τι το 2016.

Ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου για το 2018, όπως φαίνεται από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους, μειώνεται περισσότερο. Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2018 περίπου 197.000 άτομα υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ε. Ε., αριθμός χαμηλότερος από το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Την ίδια ώρα, η EASO, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Κ» το προηγούμενο Σάββατο (16/6) με τίτλο «Υπό έλεγχο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», το οποίο αναφερόταν σε ελέγχους που διενεργεί η OLAF στην υπηρεσία, τονίζει ότι παρόμοιοι έλεγχοι εντάσσονται σε συνήθη πρακτική της OLAF. «Η OLAF είναι ένα ανεξάρτητο σώμα της Ε.Ε. που επισκέπτεται τακτικά άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς. Τέτοιες επισκέψεις και έρευνες είναι μία φυσιολογική πρακτική καλής διακυβέρνησης που έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και των δημόσιων πόρων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι οι επισκέψεις αυτές δεν συνεπάγονται αναγκαστικά κάποιου είδους κακοδιαχείριση και σίγουρα δεν σημαίνουν ότι η OLAF “έχει τον έλεγχο” των υπηρεσιών τις οποίες επισκέπτεται» αναφέρεται σε επιστολή της EASO προς την «Κ». Οσον αφορά τη λύση συμβολαίου της EASO για μίσθωση κτιρίου στη Χίο όπου επρόκειτο να στεγαστούν οι υπηρεσίες ασύλου, η EASO διευκρινίζει ότι «η συμφωνία μίσθωσης τερματίστηκε από την υπηρεσία εξαιτίας της αδυναμίας του εκμισθωτή να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις». Προσθέτει ότι έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες και επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της έρευνας της OLAF και της διακοπής του συμβολαίου μίσθωσης». Ωστόσο, στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά στο γεγονός ότι έγινε έλεγχος από την OLAF στα γραφεία της εφημερίδας «Αλήθεια» στη Χίο, της οποίας ο ιδιοκτήτης είναι και ο εκμισθωτής του κτιρίου.

Η EASO, πάντως, τονίζει ότι είναι υπερήφανη «για την αποτελεσματική και αποδοτική στήριξη που παρέχει στις ελληνικές αρχές τα τελευταία χρόνια», την οποία και θα συνεχίσει να προσφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή