Η τουριστική σεζόν δεν τους «χωράει» όλους

Η τουριστική σεζόν δεν τους «χωράει» όλους

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το καλοκαίρι για το επόμενο καλοκαίρι θα πρέπει να κλείνουν δωμάτιο για τις διακοπές τους όσοι επιθυμούν να κολυμπήσουν στις ελληνικές θάλασσες και να περιπλανηθούν στα σοκάκια των γραφικών Κυκλάδων και των καταπράσινων προορισμών του Ιονίου. Ο περιορισμένος αριθμός κλινών σε μικρά και ταυτόχρονα αγαπημένα νησιά, σε συνδυασμό με τις πρόωρες κρατήσεις τουριστών που «διψούν» για Ελλάδα, μετατρέπει την εύρεση δωματίου σε δύσκολη υπόθεση. Οσοι είναι έτοιμοι να διαθέσουν κάτι παραπάνω για να απολαύσουν τις ομορφιές της Ελλάδας, θα πρέπει να αποδυθούν σε μια «κούρσα» για γερά νεύρα. Η εύρεση δωματίου σε δημοφιλείς προορισμούς την περίοδο αιχμής θυμίζει συμμετοχή σε τυχερό παιχνίδι, καθώς εννέα στα δέκα καταλύματα θα είναι είτε κλεισμένα, ή τα δωμάτια θα έχουν τιμές απλησίαστες για τον μέσο Ελληνα παραθεριστή. Πόσο μάλλον, αν αναζητεί το τρίπτυχο ποιότητας, τιμής και καλής τοποθεσίας.

«Θυμάμαι που πήγαινα διακοπές με τους γονείς μου και διαλέγαμε δωμάτιο επιτόπου», δηλώνει στην «Κ» ο Μιχάλης Β. «Κι αν δεν ήμασταν και τόσο ευχαριστημένοι με τις παροχές πηγαίναμε σε άλλο κατάλυμα παραδίπλα», συμπληρώνει η Βασιλική. «Φέτος, για να βρω δωμάτιο στην Αμοργό τον Αύγουστο έπρεπε να είμαι στα τηλέφωνα επί δύο εβδομάδες, να κάνω “εκπτώσεις” και να αναγκαστώ να δεχθώ και αλλαγή για τις δύο από τις επτά μέρες», προσθέτει ο Μιχάλης, καθηγητής στο επάγγελμα.

Η τουριστική σεζόν δεν τους «χωράει» όλους-1

Και μπορεί οι ευκολίες εύρεσης δωματίου της δεκαετίας του ’80 και του ’90 να αποτελούν παρελθόν, το να υπάρχουν όμως ξενοδοχεία με αισθητική εκείνης της εποχής αλλά με τιμές 2018 αποτελεί πρόβλημα για τον πελάτη. «Αν ψάχνει κάποιος να πάει στη Νάξο στο peak της καλοκαιρινής περιόδου δεν θα βρει, τα δωμάτια είναι ελάχιστα, όσα ήταν και πριν από πέντε χρόνια είναι και σήμερα. Στην Πάρο το ίδιο. Το ίδιο και στα Ιόνια νησιά. Σε ό,τι έχει να κάνει με Κυκλάδες και μικρά σε δυναμικότητα κλινών νησιά δεν μπορεί να βρει κάποιος ούτε και τον Ιούλιο ή θα βρει ακριβά. Το 2018 προστέθηκαν 25.000 κρεβάτια στην Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε ότι με τη ζήτηση που υπάρχει είναι ελάχιστα», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, εξηγώντας πως η εικόνα αυτή για το Νότιο Αιγαίο άλλαξε τα τρία τελευταία χρόνια.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά για την Κρήτη, τη Ρόδο και την Κω, όπου το μαζικό μοντέλο τουρισμού πηγαίνει καλά, ενώ πιο εύκολη συγκριτικά με τα κυκλαδονήσια είναι η εύρεση δωματίου στην ηπειρωτική χώρα, όπως για παράδειγμα στη Χαλκιδική και στην Πιερία.

«Σίγουρα η ζήτηση παίζει ρόλο. Ομως, πρέπει να συνδιαμορφώνει τις τιμές όχι να τις καθορίζει. Δεν μπορεί ένα δωμάτιο-αποθήκη να κοστίζει 100 ευρώ μόνο και μόνο επειδή είναι σε νησί που έγινε must προορισμός. Και βέβαια αφού ο ιδιοκτήτης της “αποθήκης” την κοστολογεί στα 100 ευρώ, είναι λογικό και ο ιδιοκτήτης του πιο περιποιημένου καταλύματος να χρεώνει 300 ευρώ, επειδή έχει χτιστό κρεβάτι και επώνυμα σαπουνάκια», δηλώνει η Βασιλική Κοτζιά που εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος.

Στην αλλαγή του «χάρτη» συνέβαλε όχι μόνο η «έκρηξη» της τουριστικής κίνησης αλλά και οι υπερβολικά πρόωρες για την ελληνική νοοτροπία κρατήσεις από το εξωτερικό.

«Στη βρετανική αγορά το πρώτο σκέλος κρατήσεων για το 2019 αρχίζει τον Ιούλιο του 2018. To δεύτερο κύμα κρατήσεων των Αγγλων ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2018 για το 2019. Και αυτό γίνεται γιατί πρέπει να πακετάρει την αεροπορική θέση. Η γερμανική αγορά ξεκινά από τον Οκτώβριο. Υπάρχουν επίσης τα ηλικιακά γκρουπ από το εξωτερικό. Δηλαδή μέχρι τις 15 Ιουνίου, οι άνω των 55 της Ευρώπης κάνουν διακοπές παντού στην Ελλάδα. Οι άνω των 55 Ελληνες δεν κάνουν καθόλου διακοπές. Ο Ελληνας θέλει να κάνει διακοπές πέντε μέρες στο αποκορύφωμα του Αυγούστου. Δεν γίνεται, πρέπει να απλωθεί η σεζόν για να μπορεί να δουλεύει και η ελληνική αγορά», προσθέτει ο κ. Τάσιος.

Οικονομική διάσταση

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων δεν αρνείται και την οικονομική διάσταση του φαινομένου. «Εχει αλλάξει το target group των Ελλήνων πελατών, είναι πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να κάνουν διακοπές, εκεί που ήταν 100 έγιναν 30. Οταν έρχεται αυτό το 70 να το καλύπτει σαρωτικά η ξένη αγορά, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται λόγω της ζήτησης», σημειώνει χαρακτηριστικά. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, όταν στις τιμές των δωματίων προστίθενται και τα έξοδα μετακίνησης. «Αυτός που έρχεται για να πάει αποκλειστικά στα Κουφονήσια μια φορά, δεν θα ξανάρθει, οπότε δεν τον πειράζει να πληρώσει και το αεροπορικό και το ακτοπλοϊκό. Για τον Ελληνα όμως βγαίνει ακριβό», λέει ο κ. Τάσιος.

Η τουριστική σεζόν δεν τους «χωράει» όλους-2

Το βλέμμα στρέφεται στο εξωτερικό

Υπάρχουν και αυτοί που γυρνούν την πλάτη στα καταπράσινα νερά του Ιονίου και στα παραδοσιακά λευκά σπιτάκια του Αιγαίου και στρέφουν το βλέμμα για διακοπές στο εξωτερικό.

«Αφού είχα κάνει τον γύρο του Αιγαίου σε Booking και Airbnb, άρχισα μεταξύ σοβαρού και αστείου να ψάχνω σε δημοφιλείς προορισμούς εκτός Ελλάδας. Εκεί κορυφώθηκε η απογοήτευση, αφού βρήκα δωμάτιο σε παραδοσιακό αγρόκτημα της Τοσκάνης, με πρωινό και πισίνα στα 104 ευρώ ή διαμέρισμα στη Λισσαβώνα με 34 ευρώ. Δεν συζητάμε καν για Μαυροβούνιο και Κροατία, όπου μπορείς να νοικιάσεις ολόκληρο διώροφο για διψήφιο ποσό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω διακοπές σε άλλη χώρα, αν ξέρω ότι θα μου προσφέρουν καλύτερες ή έστω ίδιου επιπέδου υπηρεσίες σε καλύτερες τιμές. Ισως πρέπει να επανεξετάσουμε αυτό το “σαν την Ελλάδα δεν έχει”», σημειώνει η κ. Κοτζιά.

Στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος, «η μέση τιμή δωματίου για Ιούλιο – Αύγουστο στα ξενοδοχεία τριών αστέρων ξεκινά από 60 ευρώ και στα τετράστερα θα πάει στα 100 ευρώ». Σημειώνει, δε, ότι ο Αύγουστος στη Μεσόγειο είναι η εποχή με την υψηλότερη ζήτηση και χρυσοπληρώνεις παντού το δωμάτιο.

«Υπάρχει μια ελεύθερη οικονομία, οι τιμές είναι ελεύθερες, υπήρχαν οι ανώτερες τιμές στα ξενοδοχεία, καταργήθηκαν με το μνημόνιο πριν από τρία χρόνια. Συνεπώς, έχουμε απελευθερωμένους καταλόγους. Εάν δεν αντιστοιχεί η τιμή στο κατάλυμα είναι θέμα ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά σε ό,τι αφορά την παροχή υπηρεσίας όχι την τιμή», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ».

Διαφορά τιμής

Αρκετοί πάντως διαμαρτύρονται και για τη διαφορά τιμής μεταξύ τηλεφωνικής κράτησης και ιστοσελίδων κράτησης καταλυμάτων.

«Ψάχνοντας πρόσφατα για διαμονή στη Μάνη, βρήκα ένα δωμάτιο σε γνωστό, παραδοσιακό ξενώνα. Η online τιμή ανά διανυκτέρευση ήταν στα 120 ευρώ με πρωινό. Από περιέργεια τηλεφώνησα, πιστεύοντας ότι θα γλίτωνα το ποσό της προμήθειας και θα μου έδιναν κάτι καλύτερο. Η τιμή που μου ανακοίνωσαν ήταν 137 ευρώ, εκ των οποίων τα 7 ήταν η τιμή του πρωινού», δηλώνει από την πλευρά του ο Μιχάλης Β.

Αυτό οφείλεται, όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος, «στον μεγάλο τζίρο που οι ιστοσελίδες κρατήσεων εξασφαλίζουν στα ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα αυτές να απαιτούν και ορισμένα προνόμια, όπως για παράδειγμα, τιμή δωματίου έστω και κατά ένα ευρώ χαμηλότερη από αυτήν που διατίθεται στη ρεσεψιόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή