Τα λιγότερα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν οι Ελληνες

Τα λιγότερα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν οι Ελληνες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο πολυταξιδεμένοι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι οι Λουξεμβουργιανοί και οι λιγότερο ταξιδεμένοι οι Ελληνες. Πέρυσι, το 85% των κατοίκων του Λουξεμβούργου πέρασε τα σύνορα της χώρας και βρέθηκε σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ στην Ελλάδα μόλις το 26% των κατοίκων της βρέθηκε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ακόμη και οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι ταξιδεύουν εντός Ε.Ε. περισσότερο από τους Ελληνες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το Ευρωβαρόμετρο (Flash Eurobatometer 468: The end of roaming charges-One year later) που επιχείρησε να εξετάσει κατά πόσον οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία εντός της Ε.Ε. Η πρώτη ερώτηση που ετέθη στους περίπου 26.000 ερωτηθέντες ήταν αν τους τελευταίους 12 μήνες ταξίδεψαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Το 13% των Ελλήνων απάντησε καταφατικά μία φορά (Ε.Ε.: 18%), το 9% δύο έως τρεις φορές (Ε.Ε.: 18%) και το 4% πάνω από τρεις φορές (Ε.Ε.: 10%).

Τα λιγότερα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν οι Ελληνες-1

Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου και πριν από έναν χρόνο, όταν ξεκινούσε η εφαρμογή του μέτρου της κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής εντός Ε.Ε. Oι Ελληνες ήταν οι Ευρωπαίοι με τα λιγότερα ταξίδια εντός Ε.Ε. Αυτό ώς ένα βαθμό αποδίδεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην περιφέρεια της Ε.Ε., και άρα είναι δυσκολότερο για τον Ελληνα σε σχέση με άλλους Ευρωπαίους πολίτες να ταξιδέψει εντός Ε.Ε. Η ερμηνεία αυτή δείχνει να αφορά και την προτελευταία χώρα σε ταξίδια εντός της Ε.Ε., την Πορτογαλία (28% των κατοίκων της έχει ταξιδέψει εντός Ε.Ε.), όπως και την τρίτη από το τέλος, την Ισπανία (30%).

Ωστόσο, δεν ισχύει στην περίπτωση της Μάλτας και της Κύπρου, οι οποίες είναι εκείνες που απέχουν περισσότερο από την «καρδιά» της Ε.Ε. Μάλιστα, οι δύο νησιωτικές χώρες, στο φετινό Ευρωβαρόμετρο, ξεπερνούν τον μέσον όρο της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά τα ταξίδια σε άλλες χώρες της Ενωσης. Αξιοσημείωτο είναι, ότι μετά τους Λουξεμβουργιανούς, περισσότερο ταξιδεμένοι εντός Ε.Ε. δηλώνουν οι Αυστριακοί (78%) και ακολουθούν οι Σλοβένοι (76%).

Σημαντικοί είναι και οι κοινωνικοοικονομικοί λόγοι που επηρεάζουν τις μετακινήσεις μας εντός Ε.Ε. Για παράδειγμα, στο προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία κατείχαν την 26η και την 27η θέση αντιστοίχως, ενώ στο νέο ανέβηκαν κατά δύο θέσεις, ξεπερνώντας την Ισπανία και την Πορτογαλία. Φαίνεται, δηλαδή, ότι όσο αυξάνεται το εισόδημα Βούλγαρων και Ρουμάνων, τόσο πιο πολύ αυτοί διέρχονται τα σύνορα της χώρας τους.

Χρεώσεις περιαγωγής

Αναφορικά με τους αντικειμενικούς στόχους της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου, οι Ελληνες (27η θέση), μαζί με τους Ρουμάνους (28η θέση), είναι από τους λιγότερο ενήμερους λαούς για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε. Επίσης, οι Ελληνες (27η θέση) και οι Γάλλοι (28η θέση) είναι εκείνοι που λιγότερο γνωρίζουν ότι από το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να επωφεληθούν φίλοι ή συγγενείς. Πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε., ωθεί σε αύξηση της χρήσης του κινητού τηλεφώνου, τόσο ως συσκευή τηλεφωνίας όσο και ως συσκευή πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή