Μικροβιολογία: H επιστήμη του μέλλοντος

Μικροβιολογία: H επιστήμη του μέλλοντος

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Δρ. Μαίρη Ελευθεριάδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας  και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών μας παρουσιάζει το Πρόγραμμα σπουδών στις Βιολογικές Επιστήμες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και παραδέχεται ότι ζούμε στην εποχή της εξειδίκευσης και της ανάπτυξης νέων επιστημονικών κλάδων όπως αυτού της Μικροβιολογίας. Η δική της είναι μοναδική στον επιστημονικό χώρο, με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εστιάζονται στη μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων και την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών στο περιβάλλον και στα τρόφιμα.

Το πρόγραμμα παρέχει δύο κατευθύνσεις: Γενική Βιολογία και Γενική Μικροβιολογία. Η Μικροβιολογία, η μελέτη των πανίσχυρων μικροσκοπικών οργανισμών που για εκατομμύρια χρόνια ήταν οι μοναδικοί κάτοικοι στον πλανήτη γη, είναι μια κατεύθυνση των βιολογικών επιστημών που θα χαράξει θετικά το μέλλον της ανθρωπότητας. Η γνώση για τις θετικές δραστηριότητες των μικροοργανισμών αυξάνεται μέρα με τη μέρα και καθορίζει τις επόμενες κινήσεις των επιστημόνων, των νομοθετών, του κόσμου. Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει αυτή την εξειδίκευση προετοιμάζονται επιστήμονες που θα βοηθήσουν στην αξιοποίηση των θετικών επιπτώσεων των μικροοργανισμών και θα συνεισφέρουν σε μια καλύτερη ζωή για την ανθρωπότητα. Η Δρ. Ελευθεριάδου πιστεύει και υποστηρίζει σθεναρά ότι απόφοιτοι λυκείων που σκέφτονται να ακολουθήσουν μια επαγγελματική πορεία στον τομέα της Υγείας, των Τροφίμων ή του Περιβάλλοντος θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την προοπτική να ξεκινήσουν με ένα προπτυχιακό στις Βιολογικές Επιστήμες.

Μικροβιολογία: H επιστήμη του μέλλοντος-1

Το Τμήμα Επιστημών Ζωής, αναφέρει η Δρ. Ελευθεριάδου, το οποίο ενσωματώνει τις Βιοιατρικές Επιστήμες, τη Φαρμακευτική, τη Διαιτολογία-Διατροφή, την Αθλητική Επιστήμη και τις Βιολογικές Επιστήμες προσφέρει στους φοιτητές 5 αστέρων εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον δημιουργικής μάθησης και καινοτομίας, με εξαίρετες εργαστηριακές εγκαταστάσεις. Οι Βιολογικές Επιστήμες είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό πρόγραμμα ανάμεσα στους φοιτητές, ένα μοναδικό πρόγραμμα αντίστοιχο του οποίου δεν υπάρχει σε κανένα πανεπιστήμιο στην Κύπρο  ή στην Ελλάδα. Με κοινό βασικό κορμό για δύο χρόνια,  προσφέρει κατά το δεύτερο μισό του προγράμματος την δυνατότητα στους φοιτητές να εξειδικευτούν είτε στην Γενική Βιολογία είτε στην Γενική Μικροβιολογία.

Οι αναφορές της κυρίας Ελευθεριάδου προδίδουν ένα πάθος για την διατήρηση και την ενίσχυση της μελέτης της Βιολογίας, η οποία θεωρεί ότι προσφέρει τέτοιες δεξιότητες και γνώσεις που μπορεί ‘να ανοίξει αμέτρητες πόρτες’ για τους φοιτητές και μελλοντικά να αλλάξει τον κόσμο.

Τα προγράμματα του Τμήματος προετοιμάζουν τους φοιτητες τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, με το πανεπιστήμιο να προσδίδει ‘τεράστια έμφαση’ στην εργαστηριακή εκπαίδευση, προσφέροντας μια γκάμα από δεξιότητες αλλά και δυνατότητες έρευνας, πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της Κύπρου. Πέραν των μαθημάτων, οι προπτυχιακοί φοιτητές, τον τελευταίο χρόνο σπουδών συνδέουν τις γνώσεις με τον πραγματικό επαγγελματικό χώρο με την μορφή πρακτικής άσκησης και εμπειρίας και τοποθετούνται  για ένα εξάμηνο σε κλινικά εργαστήρια, ιδιωτικά ή δημόσια, σε ερευνητικά εργαστήρια, σε σχετικά κυβερνητικά τμήματα όπως το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Δασών, τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, σε εργαστήρια τροφίμων και νερού, και σε εργαστήρια φαρμακευτικών βιομηχανιών.  

Στο επιστημονικό επίπεδο, η κυρία Ελευθεριάδου εστιάζει την προσοχή της σε μικροσκοπικούς οργανισμούς, έχει όμως το χάρισμα να βλέπει και την ευρύτερη εικόνα, ειδικά όσον αφορά στην εκπαίδευση, επιμένοντας ότι μια κοινωνία βελτιώνεται μέσα από την έρευνα και την καινοτομία, προοπτικές οι οποιες, αναφέρει, προσφέρονται πλέον και στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας. «Στα επόμενα δέκα χρόνια», συνεχίζει, «θα δείτε μια έκρηξη σε έρευνες στον τομέα της Μικροβιολογίας», οι οποίες, υποστηρίζει, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Η μελέτη «του αόρατου κόσμου, του παρεξηγημένου κόσμου της μικροβιολογίας» είναι η επιστήμη του μέλλοντος, τονίζει.

Οι φοιτητές της Μικροβιολογίας στο μέλλον θα κληθούν να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες από ιούς και βακτήρια, αλλά και να ενισχύσουν τις θετικές επιπτώσεις από την καλλιέργεια μικροοργανισμών, για παράδειγμα, στη δημιουργία τριών και πλέον χιλιάδων τροφίμων που παράγονται από μικροβιακά προϊόντα από την οινοποιεία και την ζυθοποιεία έως τις διαδικασίες ανακύκλωσης και της ευρύτερης προστασίας του περιβάλλοντος.

Μικροβιολογία: H επιστήμη του μέλλοντος-2

Η βραβευμένη επιστήμονας σπούδασε Ιατρική Τεχνολογία και Μικροβιολογία Τροφίμων στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Μεγάλη Βρετανία και εργάστηκε για πάνω από είκοσι χρόνια στο Γενικό Χημείο του Κράτους ως προϊστάμενη των Εργαστηρίων Μικροβιολογικού Ελέγχου Τροφίμων και Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών.

Το 2008, όμως, θέλοντας να προσηλωθεί σε αυτό που αποκαλεί ‘όνειρο ζωής’ –  να βοηθήσει στην δημιουργία ενός ακαδημαϊκού τμήματος μικροβιολογίας στην Κύπρο – αφυπηρέτησε πρόωρα από τη δημόσια υπηρεσία και προσλήφθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Σήμερα η Δρ. Μαίρη Ελευθεριάδου είναι Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών που είναι η μεγαλύτερη Σχολή του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου Κύπρου σε αριθμό φοιτητών και προγραμμάτων. Την περίοδο 2012-2013 πραγματοποίησε το όνειρο της, συντονίζοντας το πρώτο στην Κύπρο πρόγραμμα βιολογικών σπουδών με κατεύθυνση στη Μικροβιολογία.

Συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την προώθηση της υγιεινής των χεριών ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας και στο γενικό πληθυσμό ως βασικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης λοιμώξεων. Η συνεργασία της με το κέντρο νανοτεχνολογίας και νανοτοξικολογίας του Πανεπιστημίου Harvard είχε ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση ερευνητικής πρότασης από το αμερικανικό τμήμα γεωργίας για εφαρμογή και αξιολόγηση μιας νεοφανούς μεθόδου απολύμανσης μικροβίων σε τρόφιμα. Το 2017, η Δρ. Ελευθεριάδου επιλέγηκε ως Fulbright Visiting Scholar από την Αμερικάνικη πρεσβεία όπου εκπόνησε ερευνητική εργασία στη σχολή Δημόσιας Υγείας του  Harvard που κατέληξε σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και πατέντα.

«Η μικροβιολογία, λέει η Δρ. Ελευθεριάδου, διδάσκει δύο πολύ σημαντικά πράγματα: Πρώτον, το μικρό δεν είναι κατ’ ανάγκη ασήμαντο αλλά μπορεί να είναι και πολύ σπουδαίο, και, δεύτερο, κάτι που μάθαμε να θεωρούμε εχθρικό μπορεί να έχει και μια αθέατη, θετική πλευρά, φθάνει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά για να μπορέσουμε να το αντιληφθούμε».

«Οι φοιτητές μας της Βιολογίας αποκτούν μια σφαιρική αντίληψη και θα έχουν την δυνατότητα μια μέρα να φέρουν θετικές αλλαγές στον κόσμο, διότι ως φοιτητές αυτής της ειδίκευσης είναι πρωτίστως ενημερωμένοι πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεξάρτησης και έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την ζωή και για τον πλανήτη», δηλώνει. Γενικά, καταλήγει η Δρ. Ελευθεριάδου, με τις ανάγκες και τους κινδύνους να αυξάνονται, όλο και περισσότεροι νέοι συνειδητά στρέφονται σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον ευρύτερο χώρο της Υγείας και της Βιολογίας, πράγμα που σταδιακά αλλά ουσιαστικά θα ενισχύσει την ανάπτυξη της έρευνας και των σχετικών υπηρεσιών στην Κύπρο».

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλεφωνικώς στο +357-22713000, ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή