Μουσείο Ακρόπολης: Εννέα ετών και εκατομμυρίων επισκεπτών

Μουσείο Ακρόπολης: Εννέα ετών και εκατομμυρίων επισκεπτών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα ένατα γενέθλιά του, στις 20 Ιουνίου, το Μουσείο της Ακρόπολης πρόσφερε δύο δώρα στους φίλους του: μια περιήγηση στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα τα μεγάλα μυστήρια», με οδηγούς τους αρχαιολόγους-φροντιστές του, και μια συναυλία με τζαζ μουσική στον αύλειο χώρο. Οι γενέθλιες προσφορές του μουσείου είναι χαρακτηριστικές της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του. Με το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, επιδιώκει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των επισκεπτών του, πάντα ανοιχτό στις νέες τάσεις. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Δημήτριο Παντερμαλή, για τη σταθερή αύξηση της επισκεψιμότητας. Με βάση τα στοιχεία του ετήσιου απολογισμού για το 2017, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε πλέον το 1,5 εκατ.

Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η αύξηση των αγγλόφωνων επισκεπτών, που ξεπερνούν κατά τι τους Ελληνες, παραδοσιακά πιο πολυάριθμους. «Από προσωπική πείρα γνωρίζω ότι το ισχυρότερο μέσο προβολής αυτού του μουσείου στο εξωτερικό είναι η αυξανόμενη φήμη του», είπε ο Δημήτρης Παντερμαλής στην «Κ». «Οποιος είναι ευχαριστημένος από την επίσκεψή του εδώ επιστρέφει στη πατρίδα του και μιλάει για εμάς περιγράφοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία και όχι απλώς μια αισθητική απόλαυση. Το καλό μας όνομα, λοιπόν, φτιάχνεται από στόμα σε στόμα. Βεβαίως και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανανεωνόμαστε διαρκώς, λαμβάνοντας υπόψη μας τις ιδιαίτερες ανάγκες των επισκεπτών μας. Ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι οι ξένοι χαίρονται το σύγχρονο περιβάλλον και τις συνθήκες της ελεύθερης κίνησης μέσα στο μουσείο, αλλά και θα ήθελαν περισσότερες ψηφιακές εφαρμογές. Οι Ελληνες, πάλι, θεωρούν τη συλλογή του μουσείου πολιτιστική τους κληρονομιά, μια προέκταση της ψυχής τους. Συνεπώς, είναι πιο ενθουσιώδεις μπροστά στα εκθέματα και η όποια κριτική τους σχετίζεται μάλλον με την εξωτερική μορφή του μουσείου, τον σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του».

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο της χρονιάς που πέρασε για το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ο εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων του. Πραγματοποιήθηκαν δύο αξιόλογες περιοδικές εκθέσεις που σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να δίνουν χώρο στην ιστορική αφήγηση και όχι απλώς στη παρουσίαση μεμονωμένων εκθεμάτων συλλογών, κάτι που αποτελεί μέρος της φιλοσοφίας του μουσείου. Επίσης, προχώρησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των εκθεμάτων για ευρεία χρήση στο Διαδίκτυο και ετοιμάζεται μια θεματική σειρά video που θα προβάλλουν την ψηφιακή ιστορία της Ακρόπολης. Εκείνο, όμως, που θα αποτελέσει το σημαντικότερο γεγονός του 2019 είναι η ολοκλήρωση των εργασιών που ξεκίνησαν φέτος για την ανάδειξη της ανασκαφής κάτω από το κεντρικό οίκημα καθώς και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου με τα κινητά της ευρήματα. Ετσι, για τα δέκατα γενέθλιά του, το Μουσείο της Ακρόπολης θα αποκτήσει ένα νέο μουσειακό επίπεδο, κάτω από τη γη, προσφέροντας στους επισκέπτες του την εμπειρία της θέασης των αυθεντικών ερειπίων της αρχαίας Αθήνας.

Με το βλέμμα στην Κίνα

Σύμφωνα με τον φετινό απολογισμό, περίπου 24.000 Κινέζοι επισκέπτες πέρασαν την είσοδο του Μουσείου της Ακρόπολης. Αυτός ο αριθμός, που οι υπεύθυνοι του μουσείου επιδιώκουν να αυξηθεί, είναι ένδειξη μιας καλής πολιτιστικής συνεργασίας, απόρροια οργανωμένων κινήσεων. Μέσα στην παρούσα χρονιά δύο από τα σημαντικότερα μουσεία της Κίνας, το Μουσείο της Σαγκάης και το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, έρχονται πιο κοντά μας. Το πρώτο συμμετείχε ήδη σε μια ανταλλαγή με αριστουργήματα των δύο πολιτισμών που ταξίδεψε από και προς τις δύο χώρες. Οι δύο εκθέσεις συνοδεύθηκαν από επιδείξεις ελληνικής μαρμαρογλυφίας και κινεζικής καλλιγραφίας.

Στο ίδιο πνεύμα της συνολικότερης θέασης ενός πολιτισμού έχει δρομολογηθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο η προετοιμασία μιας πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης: πρόκειται για την παρουσίαση τριών ιδιωτικών ανακτορικών διαμερισμάτων του φιλότεχνου αυτοκράτορα, ποιητή και συλλέκτη Qianlong, που βγαίνουν για πρώτη φορά από την Απαγορευμένη Πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή