Η αυστριακή πρεσβεία τίμησε την Τατιάνα Καραπαναγιώτη με χρυσό παράσημο τιμής

Η αυστριακή πρεσβεία τίμησε την Τατιάνα Καραπαναγιώτη με χρυσό παράσημο τιμής

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αντιπαραβάλλει κανείς τη σημαία της Αυστρίας και τη σημαία της Ελλάδας, θα δει ότι το κοινό χρώμα είναι το λευκό. Αυτός ήταν και ο λόγος που η πρέσβειρα της Αυστρίας, Αντρέα Ικιτς-Μπεμ, προέτρεψε τους προσκεκλημένους στην κατοικία της την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, να προσέλθουν με λευκά ενδύματα σε μια fete blanche, μια εορτή και για τις δύο χώρες. Το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν η Τατιάνα Καραπαναγιώτη, η κόρη του ευπατρίδη της δημοσιογραφίας Λέοντος Καραπαναγιώτη, στην οποία απονεμήθηκε το χρυσό παράσημο τιμής της Αυστριακής Δημοκρατίας. Η αναγνώριση αφορούσε την προσφορά της στη σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αυστρία μέσα από τον τομέα του πολιτισμού και της ανταλλαγής ιδεών, της λεγόμενης δηλαδή πολιτιστικής διπλωματίας. Το κατώφλι της πρεσβευτικής κατοικίας στο Ψυχικό πέρασαν συγγενείς και φίλοι της τιμώμενης, Αυστριακοί που ζουν στην Ελλάδα αλλά και Ελληνες που έχουν καλλιεργήσει μια ειδική σχέση με τη χώρα αυτή.

Η Τατιάνα Καραπαναγιώτη που χρημάτισε υπουργός Πολιτισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου είναι τηλεοπτική παραγωγός και έχει ιδρύσει μαζί με τον Δημήτρη Ξενάκη την ψηφιακή πλατφόρμα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας «Inside Story». Προσηνής και δραστήρια γνωρίζει από πρώτο χέρι πως οι φιλίες ανάμεσα στις χώρες προέρχονται από φιλίες ανάμεσα σε ανθρώπους και πως η καλλιτεχνική δημιουργία μπορεί από μόνη της να αποτελέσει το καλύτερο δέλεαρ για να έρθει κανείς σε επαφή με το διαφορετικό. Σε μια περίοδο που η Ευρώπη έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη σύμπνοια και την αξιοποίηση του καλλιτεχνικού της δυναμικού τέτοιες δράσεις έχουν πραγματική αξία.

Η αυστριακή πρεσβεία τίμησε την Τατιάνα Καραπαναγιώτη με χρυσό παράσημο τιμής-1

Απόστολος Ταμβακάκης, Γιώργος Αρώνης και Παύλος Μυλωνάς.

Η πρέσβειρα Αντρέα Ικιτς-Μπεμ υπογράμμισε τη σπουδαία δουλειά που έκανε η βραβευθείσα το 2016 χάρις στην ιδέα της να διοργανωθούν μέσα σε μία ημέρα τρεις διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Στερεά Ελλάδα με τίτλο «Η Αυστρία στην καρδιά της Ελλάδας»: μια ημερίδα με θέμα για τον ελληνικό και αυστριακό πολιτισμό, μια έκθεση τέχνης με τίτλο «Ελλάδα – Αυστρία: η τέχνη της προσωπογραφίας» αλλά και συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη συμμετοχή της Αυστριακής σολίστ Μαρί-Κριστίν Κέτνερ που έγινε στους Δελφούς. Πέρυσι έγιναν και άλλες μουσικές βραδιές στο ίδιο ελληνοαυστριακό πλαίσιο στη Θήβα και στην Αιδηψό. Τον περασμένο Μάρτιο μία σειρά από σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες από την Αυστρία πήραν μέρος στο συνέδριο των Δελφών. Ανάμεσά τους ήταν ο πρώην καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σούσελ και ο Φραντς Φίσλερ.

Η Τατιάνα Καραπαναγιώτη αποδεχόμενη τη διάκριση υπογράμμισε πως οι δεσμοί των ανθρώπων φέρνουν εγγύτερα τα κράτη και πως έχουν τη δύναμη να επουλώσουν τις διαφορές και τις διαφωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή