Απεργία πείνας για τη Μόρια

Απεργία πείνας για τη Μόρια

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απεργία πείνας ξεκίνησε την Κυριακή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, με αφορμή τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για εκείνον, την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11.20 το πρωί καταστρέφοντας, σύμφωνα με την πυροσβεστική, τέσσερα στρέμματα πλησίον του κέντρου υποδοχής της Μόριας. Για τον κ. Τρακέλλη και αρκετούς κατοίκους της Μόριας που διαμαρτυρήθηκαν χθες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπαίτιοι θεωρούνται οι αιτούντες άσυλο, διαμένοντες στο ΚΥΤ Μόριας. Ωστόσο, η πυροσβεστική δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε συμπεράσματα ούτε σε συλλήψεις.

«Οσες συναντήσεις κάνουμε, ακούμε λόγια, αλλά τίποτα παραπάνω. Ζητάμε αποσυμφόρηση, τη σωστή διαβίωση για τους πρόσφυγες και μετανάστες, να λειτουργεί σωστά το κέντρο για να μην αντιδρούν με κλεψιές, πυρκαγιές. Οι χωριανοί είναι σε απόγνωση. Από το 2015 ζούμε τη συνεχή καταστροφή του χωριού μας. Φτάσαμε σε υποδομές χώρων υγιεινής για 800 άτομα να ζουν κάπου 8.000. Τα λύματα χύνονται μέσα στους παρακείμενους χειμάρρους και καταλήγουν στη θάλασσα, περνώντας μέσα από τις ιδιοκτησίες μας. Σκουπίδια παντού, βρώμα και κουνούπια. Εχει καταστραφεί κάθε έννοια ζωής στο χωριό με υγεία και ασφάλεια», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Τρακέλλης.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρουν οι κάτοικοι της Μόριας τις αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν προκληθεί στις περιουσίες τους (για το γ΄ τρίμηνο του 2015 και το 2016), συνολικά 121.522 ευρώ που αποδόθηκαν στον Δήμο Λέσβου, για να φτάσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων. «Ο κόσμος δεν θέλει τις αποζημιώσεις, θέλει την ησυχία του. Οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι, αν βγουν στον δρόμο η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη», απαντά ο πρόεδρος του χωριού.

Ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης, ο οποίος ήταν εκεί χθες το πρωί, τόνισε στην «Κ»: «Ο κ. Τρακέλλης έχει δίκιο σε κάποια πράγματα και όπως μου μεταφέρει, δεν έχει βοήθεια από τον δήμο. Το ΚΥΤ Μόριας τον βοηθά στην καθαριότητα του χωριού, για τους ψεκασμούς συνεννοήθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Περιφέρεια, τώρα μου λέει τι θα γίνει με τα χόρτα. Πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τον δήμο».

Η Δήμητρα Καβαδέλλη, κάτοικος της Μόριας, είναι παρούσα σε κάθε κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας γιατί έχει καεί η γούνα της, όπως λέει. Το 2015, καταγγέλλει, κάηκε ο ελαιώνας του συζύγου της, κληρονομιά πάππου προς πάππου 10 στρεμμάτων, απέναντι από το κέντρο της Μόριας. «Με την αποζημίωση που πήρα τι να πλήρωνα, την περίφραξη που μου χάλασαν; Τα υλικά που παίρνουν για να κατασκηνώσουν; Είναι καταπατημένο από σκηνές. Περνάμε απέξω σαν ξένοι», εξηγεί.

«Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να επισπεύσει άμεσα την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, όπως δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Ο Σεπτέμβρης είναι πολύ μακριά για μια καθημερινότητα που κάθε μέρα προσθέτει μόνο προβλήματα και αγανάκτηση σε όλους, λειτουργώντας σαν ωρολογιακή βόμβα», τονίζει ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αναφορικά με τη δήλωση Βίτσα πως τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει αποσυμπίεση. Και καταλήγει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουν ότι στο τραπέζι των συσκέψεων της Συνόδου Κορυφής διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές».

Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να φθάσει στη Λέσβο ο γ.γ. Υποδοχής του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Γκουγκούλης, και την Τετάρτη ο υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας, καθώς και η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή