Κάμερες ασφαλείας στα κλειστά σχολεία, «όχι» στα κινητά

Κάμερες ασφαλείας στα κλειστά σχολεία, «όχι» στα κινητά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λειτουργία καμερών ασφαλείας στα σχολεία επιτρέπει το υπουργείο Παιδείας, αλλά μόνο όταν το σχολείο δεν λειτουργεί, με στόχο την αποτροπή κλοπών. Επίσης, το υπουργείο επαναλαμβάνει την απαγόρευσή του για τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές και εκπαιδευτικούς στον χώρο του σχολείου. Βέβαια, καθώς η απαγόρευση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, το ερώτημα είναι κατά πόσον τηρείται.

Ειδικότερα, το καινούργιο στοιχείο της ετήσιας εγκυκλίου που εξεδόθη από το υπουργείο Παιδείας, είναι το πλαίσιο για τη λειτουργία καμερών ασφαλείας. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η χρήση-λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. Επιπλέον, οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε ενημερωτικές πινακίδες, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται. Ετσι, θα επιτρέπεται η λειτουργία καμερών όταν τα σχολεία είναι κλειστά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έλαβε αυτή την απόφαση ύστερα από αίτημα κατασκευαστών σχολικών κτιρίων μέσω ΣΔΙΤ για την αποτροπή καταστροφών. Επίσης, η εγκύκλιος ορίζει:

•Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα καθώς και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

•Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαπεραστικούς πίνακες κ.λπ.), μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον δικό τους προσωπικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια και για τις ανάγκες του μαθήματος, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και τις διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

•Θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή