Η κλιματική αλλαγή και τα έργα που δεν έγιναν

Η κλιματική αλλαγή και τα έργα που δεν έγιναν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κλιματική αλλαγή απέδωσε η περιφερειάρχης Αττικής τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Μάνδρα με έκτακτη ανακοίνωση που απεστάλη χθες τη νύχτα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακούς συμβούλους. Οσο η κατάσταση λόγω των βροχοπτώσεων επιδεινωνόταν, τόσο οι αντιδράσεις και εντός στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονταν, με αποτέλεσμα η ανακοίνωση της Περιφέρειας προς όλους όσοι στρέφονταν εναντίον της να είναι ιδιαίτερα έντονη.

«Μία στοιχειώδης διαπίστωση: Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, π.χ. στη Σαμοθράκη, στην Κρήτη, στον Βόλο, στη Χαλκιδική κ.ά. Οχι μόνο στη Μάνδρα. Πουθενά ουδείς αναζήτησε ευθύνες στους περιφερειάρχες Μακεδονίας, Κρήτης κ.λπ. Οι ευθύνες αναζητούνται μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου. Επιλεκτική ντροπή, επιλεκτικός καταλογισμός ευθυνών», αναφερόταν στον πρόλογο της σχετικής ανακοίνωσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής και πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός τονίζει ότι «χθες, αν οι πολίτες δεν είχαν το αίσθημα της επιβίωσης στη Μάνδρα, θα είχαμε θρηνήσει και πάλι θύματα».

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, οκτώ μήνες μετά τον Νοέμβριο του 2017, όταν στις πλημμύρες στη Μάνδρα έχασαν τη ζωή τους 24 άτομα ενώ καταστράφηκαν σπίτια, αυτοκίνητα. Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής σημειώνεται ότι έχει γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, κάνοντας λόγο για ρυθμούς-ρεκόρ όσον αφορά την πορεία των έργων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, τα οποία όμως βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού. «Τα έργα προχωράνε με ρυθμούς-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα: επτά μήνες ουσιαστικά για νέα χάραξη/μελέτη/σχεδιασμό του δρόμου, ο οποίος μετά το καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, και χωρίς καμία υπερβολή, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού. Αυτό σήμανε αυτομάτως ανάγκη για νέα χάραξη, νέες μελέτες, νέο σχεδιασμό του δρόμου…» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας. Και για το αντιπλημμυρικό έργο Αγία Αικατερίνη – Σούρες, η Περιφέρεια τονίζει ότι εφαρμόζει κατεπείγουσα διαδικασία όσον αφορά στις απαλλοτριώσεις, ενώ έχει ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών επίταξη των εκτάσεων. Ομως πρακτικά τίποτα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, όταν λίγους μήνες μετά την εκλογή της (Μάιος 2014), τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η δυτική Αττική πλημμύρισε, η ίδια είχε δεσμευτεί προς τους πολίτες ότι «αυτές τις εικόνες δεν θα τις δείτε ποτέ ξανά».

Μέτρα προφύλαξης

«Μπορούσαν να τρέξουν περισσότερο όσον αφορά στα έργα ύστερα από ό,τι συνέβη τον Νοέμβριο», τονίζει ο κ. Σγουρός. Ομως, έως ότου τα αναγκαία έργα –τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει– ολοκληρωθούν, επιβάλλεται να ληφθούν όλα τα μέτρα προκειμένου να προφυλαχθούν ανθρώπινες ζωές και να αποτραπούν μεγάλες καταστροφές. «Χρειάζεται να υπάρχει σχεδιασμός από το τμήμα πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας όταν περιμένουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Π.χ. να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας άμεσα, να ειδοποιηθούν οι κάτοικοι να πάνε σε ασφαλές σημείο. Εφόσον γνωρίζουμε ότι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα θα μπορούσαν να υπάρχουν ομάδες επιφυλακής σε 24ωρη βάση», προσθέτει ο πρώην περιφερειάρχης. «Για ακόμη μία φορά οι αρμόδιοι συνελήφθησαν κοιμώμενοι και απροετοίμαστοι», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή