«Εγιναν μοιραία λάθη στη δόμηση»

«Εγιναν μοιραία λάθη στη δόμηση»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε η Αγία Σωτήρα ούτε η Αγία Αικατερίνη, το όνομα των οποίων φέρουν δύο από τα πιο μεγάλα ρέματα στη Μάνδρα, έδειξαν έλεος έναντι των κατοίκων της, που είδαν σε επανάληψη το εφιαλτικό σενάριο του Νοεμβρίου. Το απόγευμα της Τρίτης οι ουρανοί άνοιξαν, δημιουργώντας χειμάρρους που διέσχιζαν την πολύπαθη συνοικία. Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα, Κοροπούλη, Μεγάλου Αλεξάνδρου και όλοι οι δρόμοι που «πνίγηκαν» τον Νοέμβριο μετατράπηκαν και τώρα σε ποτάμια. Τραγικός «πρωταγωνιστής», κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στη συμβολή των οδών Ρόκκα και Αγίας Αικατερίνης, που πριν από μία εβδομάδα έκανε εγκαίνια, έπειτα από πολύμηνη κατασκευή, καθώς είχε υπάρξει ένα από τα πολλά «θύματα» του προηγούμενου κατακλυσμού. Ωστόσο, μάλλον δεν θα είναι το μοναδικό: μέχρι χθες το απόγευμα η πυροσβεστική είχε δεχθεί 95 κλήσεις, συνολικά, από Μάνδρα – Μαγούλα, για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας.

«Την προηγούμενη φορά τα νερά είχαν φτάσει στα 6 μέτρα, τώρα εκτιμώνται στα 2 μέτρα» λέει στην «Κ» η κ. Νίνα Νικολούδη, που είχε εγκλωβιστεί στην προσπάθειά της να επιστρέψει από τη δουλειά της στην Αθήνα στο σπίτι της, στη Μάνδρα. «Ηταν αδύνατον να συνεχίσω στην Εθνική, έτσι έστριψα στην Ελευσίνα, όπου, όμως, οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει». Εχοντας βρει καταφύγιο σε ένα καφέ, τηλεφωνούσε ανήσυχη μία στους δικούς της στη Μάνδρα και μία στο 100 για να μάθει αν έχει ανοίξει ο δρόμος. «Τον χειμώνα ευτυχώς δεν είχαμε ζημιές» διευκρινίζει, «τώρα, όμως, έχει αρχίσει να μπαίνει νερό στο υπόγειο». Η διαφορά, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι στην… καλοκαιρινή βροχόπτωση έπεφταν μεγάλες ποσότητες νερού από δύο διαφορετικά σημεία, ενώ το 2017 το «ποτάμι» είχε κατεβεί από το βουνό απειλητικά στον συνοικισμό.

Σε αντίστοιχη μοίρα βρέθηκε χθες ο κ. Χρήστος Βογιατζής, που έχοντας σχολάσει προσπαθούσε εις μάτην να προσεγγίσει τη γειτονιά του. «Οι βροχοπτώσεις προκαλούσαν ανέκαθεν προβλήματα», διηγείται ο ίδιος που έχει μετακομίσει και μένει στην περιοχή εδώ και δεκαοχτώ χρόνια. «Εγιναν εξαρχής μοιραία λάθη στη δόμηση».

Ωστόσο, αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι η συχνότητα των έντονων καιρικών φαινομένων και των συνακόλουθων απωλειών μεγαλώνει. «Το 2015 σημειώθηκαν καταστροφές, που επαναλήφθηκαν με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα και ανθρώπινες απώλειες στα τέλη του 2017 και τώρα, μόνον λίγους μήνες μετά και δη καλοκαίρι, βλέπουμε να γίνονται τα ίδια». Η πρότερη, πάντως, εμπειρία είχε προετοιμάσει τους κατοίκους για τη σφοδρότητα της «Νεφέλης».

Η απογοήτευση και η οργή τους κατευθύνεται προς τους καθ’ ύλην αρμοδίους, που παρά τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις δεν τους προστάτευσαν. «Η μόνη ενέργεια που έγινε ήταν η δημοπράτηση και κατασκευή καινούργιων πεζοδρομίων, που αύριο κιόλας η βροχή θα έχει ξηλώσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή