Η Γαλλία ζητεί την παράδοση του «Mr. Bitcoin»

Η Γαλλία ζητεί την παράδοση του «Mr. Bitcoin»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παράδοση του κρατουμένου στις φυλακές Διαβατών Αλεξάντερ Βίνικ ζητούν από την Ελλάδα οι γαλλικές αρχές, κατηγορώντας τον για ψηφιακή απάτη. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αρειος Πάγος είχε κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης του Ρώσου πολίτη στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι ο 38χρονος ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποιούσε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι γαλλικές αρχές (με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2018), ο Βίνικ κατηγορείται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, απάτη με υπολογιστή, παραβίαση προσωπικών δεδομένων και νομιμοποίηση κερδών που πηγάζουν από εγκληματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπόθεση που κινητοποίησε τη Γαλλία αφορά τη διασπορά του ransomware Locky. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς ιούς σε υποθέσεις ψηφιακής ομηρίας. Μόλις εγκατασταθεί σε υπολογιστή κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία και ο κάτοχος καλείται να πληρώσει λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα (συνήθως σε bitcoin) για να καταφέρει να τα ανακτήσει. Οι γαλλικές αρχές δεν προσδιορίζουν τον αριθμό των θυμάτων στο έδαφός τους, αλλά αναφέρουν ότι περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες δέχθηκαν αυτή την κυβερνοεπίθεση. Τα θύματα σε όλον τον κόσμο ξεπερνούν τις 5.000 και τα λύτρα που καταβλήθηκαν υπερβαίνουν τα 130 εκατ. ευρώ. Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, ως τόπος τέλεσης του αδικήματος αναφέρονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Οι γαλλικές αρχές φέρονται να έφτασαν στα ίχνη του Βίνικ, εντοπίζοντας την πλατφόρμα στην οποία είχαν καταβληθεί τα ψηφιακά λύτρα. Ο 38χρονος, όμως, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτή την υπόθεση. «Αυτό το αίτημα δείχνει ότι ο Βίνικ είναι πραγματικά φορέας εμπιστευτικών πληροφοριών και ότι είναι διεθνές το ενδιαφέρον γύρω από αυτόν. Φαίνεται ότι οι Αρχές τριών μεγάλων κρατών ενδιαφέρονται να αποσπάσουν πληροφορίες που αυτές θεωρούν σημαντικές για τους δικούς τους λόγους», λέει στην «Κ» ο δικηγόρος του Βίνικ, Ηλίας Σπυρλιάδης.

Την έκδοση του 38χρονου είχε ζητήσει και η Ρωσία. Μετά την αποδοχή του αντίστοιχου αμερικανικού αιτήματος έκδοσης από τον Αρειο Πάγο, ο Βίνικ ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και αναμένει τη σχετική απόφαση. Για την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης (εφόσον έχει προηγηθεί θετική απόφαση του Αρείου Πάγου) δεν απαιτείται η υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, όπως συμβαίνει στα αιτήματα έκδοσης από τρίτες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή