Αντισυνταγματική η υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε ιδιωτικές διαφορές

Αντισυνταγματική η υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε ιδιωτικές διαφορές

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντισυνταγματικές κρίθηκαν οι ρυθμίσεις για τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης για σειρά υποθέσεων ιδιωτικών διαφορών.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συνεδρίασε και αξιολόγησε τη συνταγματικότητα των εν λόγω ρυθμίσεων, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύουν εξωδικαστικά τις διαφορές τους υποχρεωτικά, και μόνον στην περίπτωση που η διαμεσολάβηση αποτύχει, να μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Η αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων αποφασίστηκε από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία, απόφαση που έχει τη σημασία της, αλλά είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα προς το παρόν. Ανοίγει, όμως, τον δρόμο να κριθούν οι επίμαχες ρυθμίσεις αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια, αν θα κρίνουν υποθέσεις σχετικές επί της ουσίας.

Ο θεσμός της διαμεσολάβησης που αποτελεί λύση για το τεράστιο πρόβλημα της επιτάχυνσης στην απονομή της Δικαιοσύνης και μάλιστα στο πεδίο των ιδιωτικών διαφορών, θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτικός από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών όσο και της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων οι οποίοι και ζήτησαν τη σύγκληση της διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή