Αθώοι κρίθηκαν στο εφετείο η Ηριάννα και ο Περικλής

Αθώοι κρίθηκαν στο εφετείο η Ηριάννα και ο Περικλής

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθωώθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, η 29χρονη Ηριάννα και ο συγκατηγορούμενός της Περικλής, οι οποίοι σε πρώτο βαθμό είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναστολή για εμπλοκή στη δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και παρέμειναν, έως χθες, κρατούμενοι, καθώς είχαν απορριφθεί τα αιτήματα για διακοπή της κράτησής τους.

Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα από τους παρευρισκομένους αλληλέγγυους των δύο κατηγορουμένων. Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας Αναστασία Μασούρα είχε υποστηρίξει ότι και οι δύο είναι ένοχοι, όπως και στον πρώτο βαθμό, ενώ λεπτομερώς είχε στηρίξει ένα προς ένα τα στοιχεία του κατηγορητηρίου και πρώτα απ’ όλα την αξιοπιστία των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας ότι είναι απολύτως εναρμονισμένα με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα (μισό δακτυλικό αποτύπωμα σε γεμιστήρα όπλου είχε αποδοθεί στην 29χρονη). Είχε προσθέσει πως, παρότι για λόγους υπερασπιστικούς αρνούνται την εμπλοκή τους, εντούτοις είναι μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και είχαν σκοπό την τέλεση αδικημάτων.

Ομως το δικαστήριο αξιολόγησε αλλιώς τα γεγονότα και το υλικό της δικογραφίας, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε ομόφωνη απόφαση αθώωσής τους, ένα χρόνο μετά τον εγκλεισμό τους στη φυλακή. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστικών λειτουργών, τα στοιχεία του κατηγορητηρίου δεν ήταν ικανά να οδηγήσουν στην καταδίκη τους. Ο βασικός μάρτυρας δεν ήταν αξιόπιστος στην κατάθεσή του, οι φιλικές σχέσεις δεν μπορούν να εκληφθούν ως ποινικώς αξιόλογες συμπεριφορές, ενώ αποτύπωμα και δείγμα DNA ήταν χαμηλής ποιότητας και άρα αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας. Επίσης, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις.

«Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δύο νέους ανθρώπους. Η δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν #free_Irianna», έγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον λογαριασμό του στο Twitter. «Πρόκειται για μια απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή