Η μάχη κατά της πείνας έφερε και αλλαγές

Η μάχη κατά της πείνας έφερε και αλλαγές

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον περασμένο Αύγουστο, οι γυναίκες στην Ινδία έχουν έναν λόγο να χαμογελούν. Η παγιωμένη «παράδοση» με βάση την οποία ένας σύζυγος μπορούσε να πάρει αυτόματα διαζύγιο από τη γυναίκα του λέγοντας τρεις φορές τη λέξη «talaq» (διαζύγιο) κρίθηκε από ανώτατο δικαστήριο παράνομη. Η δικαστική απόφαση αποτελεί μεγάλη νίκη τόσο για τις φεμινιστικές οργανώσεις όσο και για το σύνολο της κοινωνίας των πολιτών, που είχαν εργαστεί επί τρεις δεκαετίες για την αποκατάσταση των αυτονόητων δικαιωμάτων των διαζευγμένων γυναικών. «Είναι πολλά τα παραδείγματα ανά τον κόσμο που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο στόχος της παγκόσμιας ισότητας δεν είναι ουτοπία», λέει με νόημα στην «Κ» ο Αντριάνο Καμπολίνα, γενικός γραμματέας της ActionAid International, που βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της διεθνούς οργάνωσης, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας. Οι συμμετέχοντες, στελέχη και εθελοντές της ActionAid από όλο τον κόσμο, συνέταξαν την ατζέντα της οργάνωσης μέχρι το 2028 υπό τον τίτλο Global Justice.

«Στη Βραζιλία, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, το πρόβλημα της φτώχειας, και κατ’ επέκταση της πείνας, υπήρξε οξύ μέχρις ότου τέθηκε σε εφαρμογή σειρά μέτρων για την καταπολέμηση της πείνας (food security policy / zero hunger strategy κ.ά.) κατά το διάστημα 2004-2009», συμπληρώνει ο ίδιος. Ανάλογες νομοθετικές αλλαγές για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου έχουν γίνει και αλλού: «Ο νόμος για την αγροτική ανάπτυξη στη Γουατεμάλα, η θέσπιση του κατώτατου μισθού στην Ινδία, η αύξηση των ευκαιριών εκπαίδευσης στη Δυτική Αφρική». Από την πλευρά της, η δρ Νομικής Νιαρατζάγιμ Γκουμπονζβάγια, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ActionAid Ιnternational, περιγράφει την προσπάθεια στο Μαλάουι μέχρι ο γάμος ανηλίκων να τεθεί εκτός νόμου. «Για να πεισθεί η τοπική κοινωνία, δεν αρκεί να τους εξηγούμε εμείς γιατί η εν λόγω πρακτική αποτελούσε καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών, έπρεπε πρώτα να πείσουμε τον αρχηγό της φυλής, ο οποίος με τη σειρά του θα μιλούσε δημοσίως κατά των γάμων ανηλίκων, δείχνοντας προς όλους ότι αποτελούμε ένα κοινό μέτωπο». Οπως ομολογεί και ο Καμπολίνα, δύο είναι τα ισχυρότερα εμπόδια που συναντούν, «τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και οι παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες». Ωστόσο, για την Γκουμπονζβάγια, που έχει γεννηθεί στη Ζιμπάμπουε και ζει στη Νότια Αφρική, «η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας και η κοινή προσπάθεια κάνουν θαύματα».

Η μάχη κατά της πείνας έφερε και αλλαγές-1

Ο Αντριάνο Καμπολίνα, γενικός γραμματέας της ActionAid International.

Υγιή αντανακλαστικά

Η άνοδος του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη Δύση τούς ανησυχεί, σημειώνουν όμως ότι τα αντανακλαστικά των κοινωνιών είναι υγιή. «Στις ΗΠΑ, την επομένη των εξαιρετικά συντηρητικών εκλογικών αποτελεσμάτων, είχαμε τη μεγαλύτερη διαδήλωση όλων των εποχών», υπενθυμίζει ο κ. Καμπολίνα. Μπορεί η οργάνωση να είναι γνωστή για τη δράση της στον αναπτυσσόμενο κόσμο, παρακολουθεί ωστόσο τις εξελίξεις σε κάθε χώρα και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις κάθε εποχής. «Οταν άρχισε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και όταν αυξήθηκαν κατακόρυφα οι προσφυγικές ροές, ενεργοποιηθήκαμε σχεδιάζοντας προγράμματα για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας αλλά και για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων». Συνολικά, η ActionAid υλοποιεί τη στιγμή αυτή προγράμματα σε ακόμη επτά ευρωπαϊκές χώρες: τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Πάντως, παρά την οικονομική κρίση, οι Ελληνες ανάδοχοι γονείς μέσω της ActionAid παραμένουν 23.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή