Συνεχίζονται οι «κραδασμοί» στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Συνεχίζονται οι «κραδασμοί» στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στον βυθό των Αντικυθήρων να επικρατεί ηρεμία, αλλά στην επιφάνεια φαίνεται πως η «τρικυμία» συνεχίζεται με την απόσυρση ακαδημαϊκών συνεργατών από το εγχείρημα.

Οπως είναι γνωστό, η έρευνα που «τρέχει» αυτή την περίοδο στο ναυάγιο αποτελεί μέρος του πενταετούς προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» που ολοκληρώνεται το 2019.

Τον περασμένο Νοέμβριο, λίγο πριν από τις διοικητικές αλλαγές στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, εστάλη αίτημα στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού για την ανανέωση του προγράμματος με τη συνεργασία αυτή τη φορά του Σουηδικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, που έχει πολύχρονη παρουσία στην Ελλάδα. Μέσω του Ινστιτούτου ο Αμερικανός αρχαιολόγος και δύτης Μπρένταν Φόλεϊ, ο οποίος από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole είναι πια ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, θα μπορούσε να συνεχίσει τη συνεργασία του με την ανασκαφή. Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησε μια σειρά από γεγονότα που «θόλωσαν» τα νερά και τις σχέσεις της ερευνητικής ομάδας («Κ», 20/6/2018).

Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο απέσυρε το αίτημά του για συνεργασία. Το διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου αποφάσισε, όπως μας μετέφερε το ΣΑΙ, ότι η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη για να ξεκινήσει ένα νέο πρότζεκτ.

Θεωρητικά αυτό μπορεί να μην επηρεάζει την εν εξελίξει έρευνα, αλλά αφήνει σε εκκρεμότητα τη συνέχισή της. Θεωρητικά, επίσης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι αρχαιολόγοι πρέπει να συνεχίσουν την έρευνα με κάποιον τρόπο βάσει προγράμματος. Πρακτικά, όμως, αν η διευθύντρια της ανασκαφής αποφασίσει να καταδυθούν, πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη ζήτημα. Ο εξοπλισμός τους και τα υλικά της ανασκαφής που φυλάσσονταν στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο του νησιού βρίσκονται στην Αθήνα από τις 25 Ιουνίου. Ο Δήμος Κυθήρων, που παραχωρούσε τα τελευταία χρόνια το σχολείο, αποφάσισε ότι χρειάζεται τον χώρο στο νησί των 20 κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή