Διεθνές Πανεπιστήμιο: Δέκα χρόνια αριστείας

Διεθνές Πανεπιστήμιο: Δέκα χρόνια αριστείας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό πανεπιστήμιο, με σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο», ανέφερε χθες στην «Κ» ο Κώστας Γραμμένος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Ο Ελληνας πανεπιστημιακός στο City University του Λονδίνου πρόσθεσε, χθες, έναν ακόμη σταθμό στη διεθνώς αναγνωρισμένη καριέρα του, καθώς το Διεθνές Πανεπιστήμιο γιορτάζει φέτος τα δέκα έτη από την έναρξη των προγραμμάτων σπουδών. «Η ποιότητα της έρευνας στο πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και σαφώς αντίστοιχη με τα διεθνή πρότυπα», αναφέρουν οι ξένοι αξιολογητές του ιδρύματος. 

Το Διεθνές, το νεότερο ελληνικό δημόσιο ΑΕΙ, κρίθηκε στον πλαίσιο της αξιολόγησης από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση συνολικά με την ανώτατη βαθμίδα.

Ειδικότερα, στην ομιλία του στο κατάμεστο από νυν και πρώην φοιτητές και διδάσκοντες αμφιθέατρο, ο κ. Γραμμένος παρουσίασε συνοπτικά την ταυτότητα και πορεία του ΑΕΙ. Το Διεθνές προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα και έχει 68 μέλη προσωπικό (τα 24 ακαδημαϊκό και τα 44 διοικητικό), ενώ τα χρόνια της λειτουργίας του κάλεσε 174 καθηγητές από το εξωτερικό να διδάξουν. Είναι το μόνο ελληνικό ΑΕΙ στο οποίο όλα τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά. Σήμερα έχει τρεις σχολές (οικονομίας, διοίκησης και νομικών επιστημών, ανθρωπιστικών επιστημών και επιστημών τεχνολογίας). Οι ερευνητές που έχουν συνεργαστεί με διδάσκοντες του Διεθνούς είναι από Βρετανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία, Γαλλία κ.ά.

Το ίδρυμα αναπτύχθηκε την περίοδο έως το 2015, κατά κύριο λόγο με ευρωπαϊκά κονδύλια, στα οποία εύλογα υπήρξε και ελληνική συνεισφορά, εμφανίζοντας απορροφητικότητα 97,1%. Σήμερα, χρηματοδοτείται κατά 78,17% από δίδακτρα και χορηγίες, ενώ συμβολή έχει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Ενδεικτικά, έχει συνεργασίες με ιδρύματα, όπως το Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για χρηματοδότηση της διδασκαλίας και της έρευνάς του.

Το Διεθνές προσφέρει κάθε χρόνο 15 υποτροφίες. Οι τρεις σχολές του λειτουργούν συνολικά 23 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, με τον αριθμό να παρουσιάζει αύξηση, εκτινασσόμενος μετά το 2014, όταν παρείχε 10 μεταπτυχιακά προγράμματα. Ενδεικτικό της φιλοσοφίας του ιδρύματος είναι η δημιουργία από το 2018-2019 νέου μεταπτυχιακού στην Οικουμενική Ορθόδοξη Θεολογία και η συνέχιση εκείνου για την Κλασική Αρχαιολογία και την Αρχαία Ιστορία της Μακεδονίας. Σε τομείς αιχμής είναι και τα νέα προγράμματα στην τεχνολογία και στην οικονομία.

Σε μία έμπρακτη στήριξη της πολιτείας στα μέσα του 2016, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε τη δωρεάν παραχώρηση των δύο κτιρίων και του αγροκτήματος 30 στρεμμάτων στο οποίο είναι ήδη εγκατεστημένο το πανεπιστήμιο με μίσθωση από το 2008. Από την άλλη, ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν παραρτήματα του Διεθνούς στα υπόλοιπα συμβατικά ΑΕΙ της χώρας για τη διεξαγωγή αγγλόφωνων μεταπτυχιακών. Ωστόσο, σήμερα, με απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου γίνεται συζήτηση για συγχώνευση του Διεθνούς με ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή