Ευρωπαίοι φοιτητές εκπαιδεύονται στα Χανιά

Ευρωπαίοι φοιτητές εκπαιδεύονται στα Χανιά

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω θέρους, οι αίθουσες του Πολυτεχνείου Κρήτης ετοιμάζονται να «ζωντανέψουν» ξανά. Αφορμή είναι η διοργάνωση ενός ακαδημαϊκού σεμιναρίου που έχει θέμα την παρακολούθηση της Γης με drones. Συνολικά 23 φοιτητές από πολυτεχνικές σχολές της Ευρώπης θα συναντηθούν στις 10 Ιουλίου στα Χανιά για να πάρουν μέρος σε διαλέξεις, workshops και ομαδικές εργασίες. Με το σεμινάριο αυτό, που θα διαρκέσει δέκα ημέρες, οι φοιτητές μηχανικοί θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην παρατήρηση του Διαστήματος και στη χαρτογράφηση της Γης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των drones και των δορυφόρων.

Πίσω από τη διοργάνωση, βρίσκονται οι φοιτητές από το γραφείο του BEST (Board of European Students of Technology) Χανίων, που αποτελεί «παράρτημα» του μεγαλύτερου εθελοντικού φοιτητικού οργανισμού μηχανικών στην Ευρώπη, με χιλιάδες ενεργά μέλη. «Με τέτοιες δράσεις, ενθαρρύνουμε τους φοιτητές να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, να αποκτήσουν διεθνείς εμπειρίες και να εξασκήσουν την προσαρμοστικότητά τους σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον», λέει στην «Κ» ο Μιχάλης Οικονομάκης, φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που ανήκει στους διοργανωτές.

Η προετοιμασία για το σεμινάριο ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες και οι εθελοντές φοιτητές του BEST Χανίων προσδοκούν ότι οι κόποι τους θα ανταμειφθούν. Αλλωστε, το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. «Στις μέρες μας, η δύναμη της τεχνολογίας των drones σε εφαρμογές όπως η παρακολούθηση της Γης είναι τεράστια.

Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις ώστε να προλαμβάνουν δυσμενή φαινόμενα για τον πλανήτη», επισημαίνει η Αννα Ρενεδιάκη, που είναι επίσης μέλος της διοργάνωσης. «Μέσα από τα εργαστήρια και τα ομαδικά πρότζεκτ που έχουμε ετοιμάσει, οι γνώσεις θα ξεφύγουν πια από τη θεωρία και θα περάσουν στην πράξη, ώστε να γίνουν πλήρως κατανοητές από τους φοιτητές», τονίζει η ίδια.

Γνωριμία με την Ελλάδα

Παράλληλα με το εκπαιδευτικό κομμάτι, το σεμινάριο θέτει έναν ακόμη σημαντικό στόχο. Να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες φοιτητές με διαφορετικές κουλτούρες, να τους βοηθήσει να αναπτύξουν διεθνή νοοτροπία, αλλά και να τους μεταδώσει τον ελληνικό πολιτισμό. «Για δέκα ημέρες οι Ευρωπαίοι φοιτητές θα έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, αφού θα συναναστρέφονται Ελληνες», λέει στην «Κ» ο Κώστας Ανδρώνης, από τους διοργανωτές του BEST. «Μέσα από τις παράλληλες δραστηριότητες που έχουμε ετοιμάσει, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να πάρουν μια γεύση από τις ομορφιές της χώρας μας και την ιστορία της», τονίζει ο ίδιος.

Οι ξένοι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και παραδοσιακών χορών, να γνωρίσουν την πόλη των Χανίων και τη γύρω περιοχή, να επισκεφθούν μουσεία, να γευθούν τη μεσογειακή κουζίνα, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τους ντόπιους.

«Μέσα από τις ομάδες που έχουμε δημιουργήσει στα social media, ανταλλάσσουμε φωτογραφίες με όλους τους φοιτητές. Εκείνοι μας στέλνουν τις βαλίτσες που ήδη ετοιμάζουν και εμείς τους στέλνουμε τα όμορφα μέρη που θα επισκεφθούμε μαζί. Το κλίμα είναι πολύ ωραίο και όλοι νιώθουμε μεγάλη ανυπομονησία», λέει στην «Κ» η Αννα Ρενεδιάκη.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί υπό την επίβλεψη του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Παναγιώτη Παρτσινέβελου. Ο ίδιος προσδοκά, όπως μας λέει, ότι μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα επικοινωνήσει στους φοιτητές την κουλτούρα της αυθεντικής λειτουργίας ενός πανεπιστημίου με έμφαση στην έρευνα και στην πραγματική καινοτομία. «Δεν θέλω να αναφερθώ στις οικονομικές δυσκολίες που όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά να επικεντρωθώ στην πρωτοβουλία ορισμένων συναδέλφων καθηγητών που καταφέρνουν να προβάλουν την Ελλάδα και τις επιστήμες διεθνώς», τονίζει ο κ. Παρτσινέβελος και καταλήγει: «Τι πιο όμορφο λοιπόν από αυτό το καλοκαιρινό ταξίδι που μοιράζονται τα μέλη του πολυτεχνείου μας με γνώμονα τον διάλογο, την ερμηνεία και τη γνώση, έννοιες που δεν μπορούν να κλειστούν σε όρια, αλλά “ανατέλλουν” παντού, σαν να μην υπάρχει κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή