Ιστιοπλοΐα, ούζο, γαστρονομία και ρεμπέτικα στη Λέσβο

Ιστιοπλοΐα, ούζο, γαστρονομία και ρεμπέτικα στη Λέσβο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τονωτική τουριστική ένεση αποτελούν για τη Λέσβο οι 500 και πλέον επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο που θα συμμετάσχουν και θα παρακολουθήσουν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Optimist, το οποίο θα διεξαχθεί στην Πέτρα από σήμερα έως και την Κυριακή. Το εν λόγω πρωτάθλημα θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο στη Λέσβο και αφορά μικρούς και έφηβους ιστιοπλόους 11-15 ετών, οι οποίοι κατέφτασαν με τα μικρά τους σκάφη Optimist στο λιμάνι της Μυτιλήνης από Κρήτη, Ρόδο, Αθήνα, Κύπρο και αλλού, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας.

«Θα είναι σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία για όλους τους διαγωνιζόμενους, οι οποίοι πέρυσι συμμετείχαν στο αντίστοιχο πρωτάθλημα στην Αθήνα», λέει στην «Κ» ο Χαράλαμπος Ανιτσάκης, πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μυτιλήνης (ΙΟΜ), που στα μόλις έξι χρόνια λειτουργίας του ανέλαβε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε έφηβοι συμμετέχουν από τη Λέσβο σε σύνολο 290 από 58 διαφορετικούς ομίλους και ομάδες. Σημαντικό είναι και το σημείο διεξαγωγής των αγώνων στην Πέτρα, καθώς οι ιστιοπλόοι θα μπορούν να απολαύσουν από τη θάλασσα τον Μόλυβο.

Την ίδια περίοδο, εξάλλου, γονείς και συνοδοί θα μπορούν να μεταβούν… «μια γουλιά ούζο μακριά» και στο Πλωμάρι, όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ Ούζου, που διοργανώνει από το 2013 ο Σύνδεσμος Ποτοποιών – Αποσταγματοποιών Λέσβου. Στο «Ouzo Fest», ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει περισσότερες από 40 ετικέτες ούζου, να συνομιλήσει με τους ποτοποιούς, να δοκιμάσει τη γαστρονομία της Λέσβου και να απολαύσει το ποτό του στα γραφικά καφενεδάκια της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου. Φέτος, στη μνήμη του Μυτιληνιού ρεμπέτη Γιώργου Μουφλουζέλη το συγκρότημα Ρεμπετιέν θα τραγουδήσει στη μαρίνα Πλωμαρίου και στην πλατεία Σαπφούς. Τη σκυτάλη θα πάρει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με τη συναυλία του τη Δευτέρα στα Λαδάδικα Μυτιλήνης.

Ιστιοπλοΐα, ούζο, γαστρονομία και ρεμπέτικα στη Λέσβο-1

Ενα σταυροδρόμι γεμάτο γεύσεις και αρώματα από σήμερα στη Λέσβο.

Σήμερα ξεκινά και το μεγάλο φεστιβάλ γαστρονομίας της Λέσβου, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, με μεγαλύτερη διάρκεια (5-15 Ιουλίου), περισσότερους καλεσμένους και εκδηλώσεις σε όλο το νησί. Μυτιλήνη, Καλλονή, Αγία Παρασκευή, Μόλυβος, Πέτρα, Λαφιώνας, Γέρα και Ερεσός σχηματίζουν ένα σταυροδρόμι γεμάτο γεύσεις και αρώματα. Ο Κωστής Κωστάκης θα παρουσιάσει σπιτικές πίτες με τοπικά υλικά, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου συνδυάζει το ψάρεμα με το πάστωμα, την καπιράδα και το λεσβιακό ελαιόλαδο, ο Ηλίας Μαμαλάκης θα δημιουργήσει με σύκο Ερεσού, η Ελένη Ψυχούλη και η Ιωάννα Σταμούλου θα κεντήσουν τοπικές συνταγές, ο Χρήστος Χουσέας θα ετοιμάσει μείξεις τοπικών ποτών με νότες ’60s, η Νικολέτα Μακρυωνίτου θα μας συστήσει τα κρασιά του Βορείου Αιγαίου και το «Μπορούμε» θα μας ευαισθητοποιήσει στο μείζον θέμα της σπατάλης φαγητού στον πλανήτη.

To Lesvos Food Fest στηρίζουν και φέτος δυναμικά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ είναι υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, του ΕΟΤ, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων. Οργανωτές, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου και το Σωματείο Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελματιών Μολύβου. Αποτέλεσμα, ένα πρόγραμμα πλούσιο σε δράσεις που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν και αποδεικνύουν ότι όταν υπάρχει αληθινή πρόθεση συνεργασίας όλα είναι εφικτά. Συνολικά το δεύτερο Lesvos Food Fest απαριθμεί: δύο οργανωτές, οκτώ συνεργαζόμενους εταίρους, επτά συνεργαζόμενους φορείς, 11 ημέρες, 18 δράσεις, 20 χορηγούς και υποστηρικτές, 10 καλεσμένους chef, γευσιγνώστες, οινολόγους και mixologists, 40 παραγωγούς της Λέσβου που προσφέρουν και παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ, 60 επιχειρήσεις που προσφέρουν ειδικά σχεδιασμένα μενού «ούζο με μεζέ», επτά επιχειρήσεις στην Ερεσό που προσφέρουν «Ερεσιώτικο πρωινό», 11 οινοποιεία του Βορείου Αιγαίου, 11 ποτοποιίες ούζου της Λέσβου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.lesvosfoodfest.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή