Χορήγηση ασύλου και στον τρίτο από τους οκτώ Τούρκους

Χορήγηση ασύλου και στον τρίτο από τους οκτώ Τούρκους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικό άσυλο και στον τρίτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που εισήλθαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, αποφάσισε να χορηγήσει η δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου.

Η χορήγηση ασύλου αφορά τον Τούρκο στρατιωτικό Ούγκουρ Ουτσάν. Μετά τη χθεσινή απόφαση ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου του γνωστοποιήθηκε η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου. Στη συνέχεια επέστρεψε στον χώρο όπου φυλάσσεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μαζί με τους άλλους επτά συναδέλφους του.

Υπενθυμίζεται πως και οι οκτώ αξιωματικοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι από τον περασμένο Μάιο και βρίσκονται σε ειδικό χώρο, ο οποίος για την ασφάλειά τους παραμένει μυστικός και φρουρείται. Τις προηγούμενες φορές το Δημόσιο είχε προσφύγει κατά των αποφάσεων των αρμοδίων επιτροπών για τη χορήγηση ασύλου, ωστόσο, μετά την απόφαση από το ΣτΕ, που τάχθηκε υπέρ της χορήγησης ασύλου στους οκτώ, η διαδικασία παροχής ασύλου από τις αρμόδιες επιτροπές έχει τυπικό χαρακτήρα.

Και σε αυτήν την περίπτωση, πάντως, αναμένεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο πλαίσιο της πάγιας τακτικής του να καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής. Με τη χορήγηση ασύλου από το ΣτΕ, οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να παράσχουν στους Τούρκους αξιωματικούς, όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και για τους οκτώ, τα αναγκαία έγγραφα προκειμένου να βρίσκονται στη χώρα μας σε καθεστώς ασύλου, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι θα διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και όπως έχουν τονίσει οι συνήγοροί τους θα μπορούν, κάτι που θέλουν, στο μέλλον να ταξιδέψουν εκτός Ελλάδος και να επιλέξουν άλλη ευρωπαϊκή χώρα ως τόπο διαμονής τους.

Ηταν η 16η Ιουλίου 2016 όταν με ελικόπτερο τύπου Black Hawk οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη. «Εάν δεν είχαμε κίνδυνο ζωής, δεν θα εγκαταλείπαμε τα μικρά παιδιά μας», είχε πει στις Αρχές ένας εκ των 8. Κατηγορήθηκαν για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος). Η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους, υποστηρίζοντας ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Υπό άκρα μυστικότητα για «λόγους ασφαλείας» μεταφέρθηκαν από τις Φέρες Εβρου στην αστυνομική διεύθυνση Καβάλας. Στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης κρίθηκαν ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή. Αθωώθηκαν, όμως, για τις κατηγορίες της παράνομης πτήσης. Ακολούθησε νέα μεταφορά τους στην Αθήνα και στο αστυνομικό τμήμα Ολυμπιακού Χωριού όπου τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση. Στα τέλη του καλοκαιριού ξεκίνησαν οι συνεντεύξεις τους στην Υπηρεσία Ασύλου.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η νέα χορήγηση ασύλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον τουρκικό Τύπο. Η «Γενί Σαφάκ», ουσιαστικά όργανο της κυβέρνησης Ερντογάν, αναφέρει ότι «η Ελλάδα αψηφά τις προσδοκίες του γείτονά της» και παρέχει άσυλο σε ακόμη έναν «πραξικοπηματία». Ανάλογους τόνους χρησιμοποιούν το κρατικό πρακτορείο Αναντολού και οι ιστοσελίδες των εφημερίδων «Σαμπάχ» και «Χουριέτ», υπενθυμίζοντας ότι το θέμα των οκτώ είχε θέσει εμφατικά κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από επτά μήνες, ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή