ΔΕΗ: σήμερα η απόφαση για τους όρους της β΄ φάσης του διαγωνισμού για λιγνίτες

ΔΕΗ: σήμερα η απόφαση για τους όρους της β΄ φάσης του διαγωνισμού για λιγνίτες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους όρους της προκήρυξης για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού της υποβολής δεσμευτικών προσφορών αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο θα συνεδριάσει εξ αποστάσεως προκειμένου να αποφύγει τυχόν παρεμπόδιση από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ.

Το διοικητικό συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα και τη short list των επενδυτών που προκρίνονται για τη δεύτερη φάση, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει και τα έξι επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν κατ’ αρχήν ενδιαφέρον. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα καταγραφεί και το πραγματικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας, το οποίο θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το πόσο η ΔΕΗ θα καταφέρει με τους όρους της προκήρυξης να καταστήσει το προς πώληση χαρτοφυλάκιο ελκυστικό.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, που απορρέει κυρίως από το ρίσκο του κόστους των ρύπων CO2, φαίνεται ότι συμμερίζεται πλήρως η ΔΕΗ, γι’ αυτό και αναζητεί τρόπους να το αντισταθμίσει. Η ένταξη και των λιγνιτικών μονάδων στον μόνιμο μηχανισμό για τα ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος), βάσει του οποίου αποζημιώνονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, θα μπορούσε να αντισταθμίσει την επιβάρυνση των λιγνιτικών μονάδων από το CO2 και η διοίκηση της ΔΕΗ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι κατευθύνσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη, για μηχανισμό που πρέπει να είναι ουδέτερος ως προς την τεχνολογία, δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για την ένταξη των λιγνιτικών μονάδων. Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της ΔΕΗ αφού το υπουργείο Ενέργειας δεν έχει υποβάλει ακόμη στην Κομισιόν προς έγκριση σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας, με αποτέλεσμα να μην έχει ξακαθαρίσει το θέμα μέχρι τον Οκτώβριο που θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Το θέμα θεωρείται κρίσιμο, καθώς η αξία των μονάδων διαφοροποιείται σημαντικά με ή χωρίς ΑΔΙ. Ενα από τα σενάρια που εξετάζει η ΔΕΗ είναι η σύνδεση ρήτρας ΑΔΙ με το προσφερθέν τίμημα.

Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Επιχείρησης, μέσα από τους όρους της νέας προκήρυξης θα επιδιώξει την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προκειμένου να διασφαλίσει υψηλό τίμημα. Εκτίμηση της διοίκησης της ΔΕΗ είναι ότι η δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών διασφαλίζει υψηλότερο τίμημα από το κατά μόνας, γι’ αυτό και η προκήρυξη θα δίνει τη δυνατότητα προσφορών και για τις δύο εταιρίες που βγαίνουν προς πώληση, δηλαδή για το σύνολο των μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας. Οπως μάλιστα μεταφέρουν στελέχη της ΔΕΗ, μεταξύ των επενδυτών γίνονται ήδη συζητήσεις για συμπράξεις.

Η πλευρά των επενδυτών αναμένει το άνοιγμα των data rooms των μονάδων για να κάνει τους υπολογισμούς της και να αποφασίσει εάν τελικά θα εκδηλώσει δεσμευτικό ενδιαφέρον, ενώ στο σύνολό τους επικεντρώνουν τις επιφυλάξεις τους στο κόστος του CO2 και δείχνουν να αναμένουν τις κινήσεις της ΔΕΗ για την ελάφρυνσή του και τον περιορισμό του ρίσκου που καλούνται να αναλάβουν. Επιφυλάξεις επ’ αυτού εξέφρασε χθες και ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας συνεργασίας του ομίλου που εκπροσωπεί με την κινεζική China Energy Group. Ο κ. Κοπελούζος τόνισε ότι θα συμμετάσχουν από κοινού με τους Κινέζους συνεταίρους τους στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. «Το ενδιαφέρον είναι πραγματικό. Δεν μπήκαμε στον διαγωνισμό για την πρόσβαση στα data rooms. Δεν μπορούμε όμως να πούμε τίποτα παραπάνω πριν δούμε τους όρους της προκήρυξης», είπε ο κ. Κοπελούζος επισημαίνοντας τον κρίσιμο παράγοντα των ρύπων CO2 για τις τελικές αποφάσεις. Ο κ. Κοπελούζος ανακοίνωσε τέλος και το ενδιαφέρον του για το εμπορικό κομμάτι της ΔΕΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή