Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι ΣΤΑΣΥ για τις απεργίες

Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγουν οι ΣΤΑΣΥ για τις απεργίες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληραίνει τη στάση της η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) απέναντι στους συνδικαλιστές, προκαλώντας ερωτήματα για την έως τώρα αδράνεια που έχει επιδείξει. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ προγραμματίζει να προσφύγει με όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει κατά της επόμενης προκήρυξης 24ωρης απεργίας. Νομικά εκτιμάται ότι ανεξάρτητα από το τυπικό της διαδικασίας προκήρυξης μιας απεργίας, η Δικαιοσύνη μπορεί να σταθεί και στη μικρή συμμετοχή που παρατηρείται κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις του μετρό. Μπορεί το σωματείο εργαζομένων να προχωράει σε κινητοποίηση, ωστόσο στην πράξη ακινητοποιούνται οι συρμοί λόγω της συμμετοχής πολύ μικρής μερίδας των εργαζομένων. Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μη συμμετοχής εργαζομένου σε απεργία δεν προχωράει η διοίκηση σε περικοπή του ημερομισθίου του, ανεξάρτητα από το εάν θα λειτουργήσει ή όχι το μέσο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση των ΣΤΑΣΥ προσανατολίζεται να προσφύγει στη δικαστική οδό σε περίπτωση προκήρυξης 24ωρης απεργίας και όχι για στάσεις εργασίας.

Πρακτικά ανοίγει ένας νέος κύκλος έντασης μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης των ΣΤΑΣΥ που θυμίζει λίγο την αντίστοιχη μεταξύ διοίκησης ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στο μεταξύ, εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση στα λεωφορεία όσον αφορά την εφαρμογή του νέου μέτρου εισόδου από την μπροστινή πύλη. Επιβάτες υποστηρίζουν ότι εκτός ωρών αιχμής η κατάσταση διευκολύνεται σημαντικά όταν οι επιβιβαζόμενοι και οι αποβιβαζόμενοι εξυπηρετούνται από διαφορετική πόρτα, καθώς εξοικονομείται χρόνος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι επιβάτες έχουν συμμορφωθεί με το σύνολο των υποχρεώσεών τους. Μπορεί πλέον οι περισσότεροι να ανεβαίνουν από την μπροστινή πύλη, ωστόσο δεν επικυρώνουν όλοι το εισιτήριό τους ή την κάρτα τους. Ωθηση στην καταπολέμηση της εισιτηριοδιαφυγής αναμένεται να δώσουν οι έλεγχοι, όταν το σώμα ελεγκτών είναι σε θέση να αναλάβει δράση. Οι ελεγκτές αναμένεται να είναι σε ετοιμότητα στα τέλη του φθινοπώρου, καθώς ήδη περνούν από διαδικασία εκπαίδευσης.

Πάντως, εδώ και μερικές εβδομάδες παρατηρείται αύξηση των επικυρώσεων στα λεωφορεία, γεγονός που συμπίπτει κυρίως με το κλείσιμο των πυλών σε σταθμούς του μετρό. Ο επιβάτης αναγκάζεται να επικυρώσει εισιτήριο σε περίπτωση που κατευθύνεται στο μετρό, διότι μετά το κλείσιμο των πυλών δεν μπορεί να επιβιβαστεί σε αυτό. Στη συνέχεια οι μετεπιβιβαζόμενοι σε λεωφορεία ξαναχτυπούν το εισιτήριό τους σε αυτά χωρίς να μειώνεται η αξία τους. Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο μένει αρκετός δρόμος μέχρι την εξάλειψη της λαθρεπιβίβασης. Ανησυχία επικρατεί αναφορικά με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά το καλοκαίρι, όταν θα εισέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς η κυκλοφορία των οχημάτων και η επιβατική κίνηση. Οι συγκοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι το κυρίαρχο είναι η αλλαγή της νοοτροπίας τόσο των επιβατών όσο και των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, ώστε η μη επικύρωση εισιτηρίου να αποτελεί ντροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή