ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μοναξιά οδηγεί τους νέους στα γυμναστήρια

07s10gmnst

Η μοναξιά δεν πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά τη νιώθουν έντονα και οι νέοι. Μια καλή και φθηνή διέξοδος από αυτήν είναι για πολλούς τα γυμναστήρια, καθώς παραμένουν ανοιχτά από το πρωί ώς το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα.

Πληρώνοντας μια συνδρομή, μπορούν να πηγαίνουν όσο συχνά θέλουν, να είναι ανάμεσα σε κόσμο, να δημιουργούν φιλίες, να μιλούν για το πρόβλημά τους, να εκτονώνονται. «Υπάρχει ένας αριθμός συνδρομητών στα γυμναστήρια που είναι άνθρωποι μοναχικοί, κλειστοί. Η προτεραιότητά τους στον χώρο του γυμναστηρίου είναι η κοινωνικοποίηση και η επαφή με άλλους ανθρώπους», λέει ο Θεόδωρος Μοσχοβάκος, γυμναστής στο Fitnessplusgym, στην Καισαριανή, και αναλύει το προφίλ τους: «Είναι καλοί χαρακτήρες, ντροπαλοί, που βρίσκουν εδώ το ιδανικό μέρος για να γεμίσουν τον χρόνο τους. Είναι πολύ ομιλητικοί και βάζουν σε δεύτερη μοίρα την άσκηση. Βλέπουν τον χώρο περισσότερο σαν καφετέρια. Με τον χρόνο, θα αλλάξουν».

Οσοι αισθάνονται μοναξιά, μιλούν περισσότερο –με ασκούμενους ή γυμναστές–, κάνοντας μεγάλα διαλείμματα, επιβεβαιώνει και η γυμνάστρια του Fitnessplus Στεφανία Σταματίου. «Μπορεί να ξεκινήσουν εκείνοι τη συζήτηση, να πουν πράγματα για τον εαυτό τους, τη ζωή τους. Φαίνεται καθαρά ποιοι έχουν αυτή την ανάγκη», συμπληρώνει.

Πράγματι, η εγγραφή στα γυμναστήρια δεν έχει να κάνει μόνο με τη γυμναστική. Πολλοί γράφονται για να κάνουν νέες γνωριμίες και να ενισχύσουν την ερωτική και κοινωνική τους ζωή. Πολλές συντροφικές σχέσεις αναπτύχθηκαν μέσα σε γυμναστήρια, που συγκεντρώνουν όλες τις φυλές του αστικού πολιτισμού, από εμμονικούς με το σώμα τους μέχρι ευκαιριακούς γυμναζόμενους, που γρήγορα θα επιστρέψουν στις καταναλωτικές τους συνήθειες, είναι η επιστημονική προσέγγιση από τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ευστράτιο Παπάνη.

Λόγω κρίσης

Η μοναξιά αποτελούσε πάντα κίνητρο εγγραφής στα γυμναστήρια. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης (πλέον, τα γυμναστήρια είναι πολύ πιο οικονομικά από οποιαδήποτε άλλη έξοδο και έχουν το πλεονέκτημα ότι κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου), το φαινόμενο έχει ενταθεί. «Πολλοί είναι εκείνοι που έρχονται με κύριο στόχο να γνωριστούν με άλλους, όχι να γυμναστούν», αναφέρει ο κ. Χρήστος Λέστος, γυμναστής του Fitnessplus. «Τους καταλαβαίνεις από τον διερευνητικό τρόπο που κινούνται στον χώρο, τις κουβέντες που πιάνουν με κάθε ευκαιρία. Είναι εκείνοι που έχουν τη συχνότερη επισκεψιμότητα. Ερχονται σε γιορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα, που συνήθως τα γυμναστήρια έχουν αισθητά λιγότερο κόσμο», είναι η επισήμανση της γυμνάστριας Ελενας Ορφανού, στο Dentral Αμπελοκήπων.

Περισσότεροι από τους μισούς στα γυμναστήρια επιδιώκουν την κοινωνικοποίηση για να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οπως επισημαίνει, οι γυναίκες επιδιώκουν να μιλήσουν για τα προβλήματα που έχουν με την οικογένεια, τα παιδιά, τον σύζυγο. Οι ελεύθεροι, που δεν διαθέτουν χρήματα για καφετέριες και μπαρ, για να γνωριστούν. Βρίσκουν την ευκαιρία κατά την εναλλαγή μηχανημάτων ή προτιμούν τα πολυσύχναστα μηχανήματα. «Ενα μεγάλο ποσοστό, όταν κλείνουν τα γυμναστήρια λίγες μέρες (καλοκαίρι, γιορτές), διαμαρτύρονται στους ιδιοκτήτες».

Μεγάλα ή οικογενειακά

«Ως γυμναστής έχω την εξής φιλοσοφία: ουδείς αγύμναστος υγιής. Ενα ποσοστό 30% εντάσσεται σιγά σιγά στο περιβάλλον. Στην αρχή είναι κουμπωμένοι, μουδιασμένοι. Στη συνέχεια αλλάζουν, δημιουργούν φιλίες. Τα γυμναστήρια λύνουν προβλήματα μοναξιάς και υγείας. Αν γυμναζόταν όλος ο κόσμος, τα μισά νοσοκομεία θα ήταν κλειστά, οι ψυχίατροι άνεργοι», τονίζει με το πάθος του αντικαπνιστή και λάτρη της καλής διατροφής ο κ. Κωνσταντίνος Ζαγαριώτης, από το Pagratio gym, στο Παγκράτι.

«Τα άτομα που επιδιώκουν γνωριμίες με το άλλο φύλο απευθύνονται περισσότερο στα μεγάλα γυμναστήρια, που είναι απρόσωπα. Σε εμάς (σ.σ. Γυμναστήριο Physical Fitness Club στα Βριλήσσια) γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους», λέει ο κ. Νίκος Ευαγγελινός, προσθέτοντας: «Για κάποιους είναι πιο πολύ θέμα σεξουαλικής περιέργειας.

Στο δικό μας οικογενειακό γυμναστήριο, οι ασκούμενοι έρχονται να πιούμε καφέ, να δουν ένα φίλο. Στα ομαδικά προγράμματα έρχονται νωρίτερα. Συζητούν μεταξύ τους, κάνουν μάθημα και μετά ξανακουβεντιάζουν. Τον χειμώνα, μαζευόμαστε 15-20 άτομα και μία φορά τον μήνα βγαίνουμε σε ταβέρνα. Διοργανώνουμε πάρτι, και από 2 Οκτωβρίου έως 10 Δεκεμβρίου πίνουμε τσίπουρα!» (παράγει ο ίδιος).