Χρόνια στην αναμονή για την απόκτηση ιθαγένειας

Χρόνια στην αναμονή για την απόκτηση ιθαγένειας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νόμος που αφορά την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών, τα οποία γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα (νόμος 4332/15), «κλείνει» σήμερα τρία χρόνια από την ημέρα που ψηφίστηκε. Ωστόσο, ειδικά για τα παιδιά που ζουν στη Θεσσαλονίκη η απόκτηση ιθαγένειας μοιάζει με άπιαστο όνειρο, καθώς ακόμα εξετάζονται οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από το 2012 σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο. «Αυτό φυσικά σημαίνει πως οι αιτήσεις των ενηλίκων που κατατέθηκαν με τον τελευταίο νόμο του 2015 ακόμη βρίσκονται σε συρτάρια. Με τους ρυθμούς αυτούς, ακόμα και εάν αρχίσει αύριο η εξέταση των νέων αιτήσεων, φαίνεται πως αυτές θα ολοκληρωθούν τουλάχιστον τριάμισι με τέσσερα χρόνια μετά την κατάθεσή τους, ενώ ο νόμος προβλέπει προθεσμία ενός έτους για τους ενηλίκους», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η οργάνωση Generation 2.0, που προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 έχουν κατατεθεί 113.724 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται οι αιτήσεις με τον προηγούμενο νόμο 3838/10, καθώς και με τον 4332/15. Από αυτές τις αιτήσεις έχει διεκπεραιωθεί το 73%, σύμφωνα με τα στοιχεία που το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε.

Οπως τονίζει η Generation 2.0, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές. Η ύπαρξη πολλαπλών ταχυτήτων στην εξέταση των αιτήσεων σχετίζεται «με την περιοχή και, φυσικά, τον αριθμό των εργαζομένων σε κάθε υπηρεσία ανθρώπινου δυναμικού. Ενώ πανελλαδικά οι αιτήσεις έχουν διεκπεραιωθεί σε επίπεδο 73%, βλέπουμε συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (υπηρεσία με τον υψηλότερο αριθμό υπαλλήλων) το ποσοστό αυτό να βρίσκεται στο 43%. Είναι γνωστό στους ανθρώπους με μεταναστευτική καταγωγή που ζουν στη συμπρωτεύουσα ότι η ιθαγένεια είναι ένα όνειρο που αναβάλλεται επ’ αόριστον», αναφέρει.

Η οργάνωση Generation 2.0 τον Ιανουάριο απευθύνθηκε για το πρόβλημα στον Συνήγορο του Πολίτη, θέτοντας σχετικό ερώτημα για τις μεγάλες καθυστερήσεις ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Η απάντηση της υπηρεσίας προς την Αρχή ήταν τότε πως χειρίζεται το απόθεμα αιτήσεων που εκκρεμούσαν από τον νόμο 3838. Τα παιδιά δεύτερης γενιάς, με επιστολή τους προς την Ειδική Γραμματεία Ιθαγένειας, με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ζητούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε όλα τα παιδιά δεύτερης γενιάς να έχουν τουλάχιστον την ίδια αντιμετώπιση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT