Στην Αθήνα οι συζητήσεις για επιστροφές προσφύγων

Στην Αθήνα οι συζητήσεις για επιστροφές προσφύγων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών θα συζητήσει από σήμερα στην Αθήνα τις «ιδέες» του Βερολίνου σχετικά με την επαναπροώθηση στην Ελλάδα όσων μεταναστών/προσφύγων είχαν δακτυλοσκοπηθεί στην Ελλάδα στο σύστημα Eurodac και παρ’ όλα αυτά έφτασαν στη Γερμανία.

Μετά τον συμβιβασμό της περασμένης εβδομάδας στο Βερολίνο, η κ. Αγκελα Μέρκελ ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ να κάνει τις διμερείς διαπραγματεύσεις με τις χώρες-μέλη της Ενωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία), τις οποίες αφορά το πρόβλημα. Ο ίδιος ο κ. Ζεεχόφερ θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Σαλβίνι, στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης – υπό αυστριακή προεδρία.

Το μυστικό

Μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου είχε συμφωνηθεί –όπως άλλωστε ανάμεσα στη Γερμανία και την ισπανική κυβέρνηση– ότι η Ελλάδα και το Βερολίνο θα έβρισκαν έναν τρόπο συνεννόησης, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα εκείνων που ζουν στην Ελλάδα και έχουν κάνει αίτηση οικογενειακής επανένωσης (περίπου 3.500) έναντι όσων είχαν δακτυλοσκοπηθεί στην Ελλάδα στο σύστημα Eurodac, αλλά κατάφεραν να φτάσουν στη Γερμανία (περίπου 3.300, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών στο τέλος Μαΐου). «Ολο το μυστικό βρίσκεται στον ρυθμό με τον οποίο Αθήνα και Βερολίνο θα αντιμετωπίσουν τα αιτήματα της άλλης πλευράς», λέει αξιωματούχος στο Βερολίνο με γνώση των λεπτομερειών στις μέχρι σήμερα συνομιλίες.

Το Βερολίνο κατήργησε στην πράξη στις αρχές του 2016 την πρόβλεψη της συμφωνίας του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν λάβει καθεστώς προστασίας στη Γερμανία και προέρχονται από τρίτη χώρα μπορούν να συνενωθούν με τα μέλη της οικογένειάς τους που ζουν σε άλλη χώρα της Ενωσης.

Από τον Aύγουστο αυτού του χρόνου η γερμανική κυβέρνηση είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να δέχεται τμήματα των 1.000 ατόμων (από ολόκληρη την Ευρώπη), παρέχοντάς τους δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία δεν απαντά σε αιτήματα επανένωσης που προέρχονται όχι μόνο από νότιες χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα αλλά και από βόρειες χώρες όπως η Σουηδία.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην αρχή του χρόνου εκκρεμούσαν 4.500 αιτήσεις επανένωσης μελών οικογενειών, που επιθυμούσαν να μεταβούν από την Ελλάδα στη Γερμανία. Εκτοτε ικανοποιηθήκαν 1.005 αιτήματα (έως τον Μάιο), μεταξύ των οποίων και ορισμένα που χρονολογούνται από το 2015. Από την αρχή του χρόνου υποβλήθηκαν άλλα 1.100 αιτήματα και από αυτά οι Γερμανοί ενέκριναν 290. Συνολικά εκκρεμούν 3.700, αλλά σε πολλά από αυτά δεν υπάρχουν επαρκή έγγραφα και τεκμηρίωση.

Την ίδια ώρα, 3.300 άτομα κατεγράφησαν από τις γερμανικές αρχές ως «αφίξεις», ενώ τα ίδια άτομα είχαν καταγραφεί στο σύστημα Εurodac στην Ελλάδα. Μέχρι τώρα προβλέπεται ότι αν ένας εισερχόμενος/εισερχόμενη μείνει σε μια χώρα πάνω από 6 μήνες, ανεξαρτήτως του πού έχει αρχικά καταγραφεί, η ευθύνη ένταξης ή απέλασής του/της μεταπίπτει στη χώρα στην οποία έφτασε. Η Γερμανία έχει ερωτήσεις για 2.300 περιπτώσεις και η Αθήνα έχει απαντήσει για 81 από αυτές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT