Κρουαζιέρα σε έναν άλλο «πλανήτη»

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για λιμάνια ξένα θα σαλπάρουν τον Ιανουάριο 11 νέοι και νέες από την Ελλάδα, σε ένα ταξίδι που, όπως λένε οι βετεράνοι του, μέλλει να τους αλλάξει τη ζωή. Πρόκειται για τους νέους που θα επιλεγούν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο πρόγραμμα Ship for World Youth, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανταλλαγής νέων στον κόσμο, που διοργανώνει η ιαπωνική κυβέρνηση από το 1988 και «τρέχει» για την Ελλάδα η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης. Συνολικά, 242 νέοι από 11 χώρες θα επιβιβαστούν στις 15 Ιανουαρίου στο κρουαζιερόπλοιο «Nippon Maru» και για τις επόμενες 50 ημέρες θα ταξιδέψουν στον Ειρηνικό Ωκεανό, από την Ιαπωνία στο Παλάου και από εκεί στην Αυστραλία και στα Νησιά του Σολομώντα. Στόχος, να γνωρίσουν διαφορετικές κουλτούρες, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες χρήσιμες για την κοινωνία.

Κρουαζιέρα σε έναν άλλο «πλανήτη»-1

Συνταξιδιώτες στο ίδιο πλοίο 242 νέοι από 11 χώρες.

«Κανένας δεν μπορεί να περιγράψει αυτό το πρόγραμμα με λέξεις», λέει στην «Κ» ο 36χρονος Παναγιώτης Μαμουζάκης, πρόεδρος του ελληνικού Συλλόγου Συμμετεχόντων του Ship for World Youth. Ο ίδιος υπήρξε ένας από τους τυχερούς επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου στο τελευταίο ταξίδι με ελληνική συμμετοχή, το 2010. Οι χώρες συμμετέχουν κατόπιν πρόσκλησης της ιαπωνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα συμμετείχε σταθερά από το 1989 ανά τετραετία, έως το 2010. Η χώρα μας επανακάμπτει στο πρόγραμμα την 31η χρονιά του, με αφορμή και την 120ή επέτειο των Ελληνοϊαπωνικών Σχέσεων Φιλίας το 2019. Ο Μαμουζάκης είχε εμπειρία από προγράμματα ανταλλαγής νέων στην Ευρώπη, όπως το Erasmus+, ωστόσο αυτή η κρουαζιέρα ήταν κάτι ξεχωριστό. «Βρίσκεσαι με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη σε ένα περιβάλλον όπου έχεις τα πάντα, εξασφαλισμένη διαμονή και διατροφή, και με δομημένο πρόγραμμα με άπειρες ευκαιρίες μάθησης. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα διαστημόπλοιο, εκτός πλανήτη Γη, αλλά με ανθρώπους από όλο τον πλανήτη. Σε μια ιδανική κοινωνία, όπου ανταλλάσσεις απόψεις, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς να παίζουν ρόλο τα χρήματα, ποιος έχει για να φάει».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες δραστηριότητες εν πλω, από κύκλους συζήτησης και εθνικές παρουσιάσεις όπου τα μέλη της κάθε χώρας καλούνται να παρουσιάσουν στους υπόλοιπους ταξιδιώτες την καθημερινή ζωή, τον πολιτισμό, την ιστορία της χώρας τους, μέχρι αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στη διάρκεια του ταξιδιού, το πλοίο θα «πιάσει» και σε λιμάνια τόσο για ανεφοδιασμό όσο και για επισκέψεις σε διάφορα ιδρύματα και φορείς, για γνωριμία με νέους της τοπικής κοινωνίας κ.ά. «Εμείς είχαμε πάει στην Ινδία, όπου επισκεφθήκαμε πανεπιστήμια, πήγαμε στο Ντουμπάι στο οποίο ήρθε ο crown prince να μας καλωσορίσει στο πλοίο και επισκεφθήκαμε την Emirates, πήγαμε στη Sony στην Ιαπωνία, πάρα πολλά…», θυμάται ο Παναγιώτης. «Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα, δυσκολεύτηκα να επανέλθω. Μου πήρε κανένα χρόνο να ξεζαλιστώ από την εμπειρία. Συνειδητοποίησα ότι ξαφνικά είχα αποκτήσει μια οικογένεια σε όλο τον πλανήτη». Κάπως έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με τον Σύλλογο των Ελλήνων Συμμετεχόντων του Ship for World Youth. «Θέλεις να κάνεις ό,τι μπορείς για να αυξήσεις τον αντίκτυπο αυτού που έζησες», εξηγεί. Τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με τους νέους φίλους από Περού, Αυστραλία, Κένυα, Τουρκία, διοργανώνουν από κοινού δράσεις, όπως παγκόσμια αιμοδοσία κ.ά.

Κρουαζιέρα σε έναν άλλο «πλανήτη»-2

Από την Ιαπωνία στο Παλάου, στην Αυστραλία και στα Νησιά του Σολομώντα…

Δεν μένει παρά να δημιουργηθεί η νέα ελληνική «ενδεκάδα». Αίτηση συμμετοχής για την ελληνική αποστολή μπορεί να δηλώσει οποιοσδήποτε, αρκεί να γνωρίζει καλά αγγλικά και να είναι μεταξύ 18-30 ετών (ημ. γέν. από 02.04.1987 έως και 01.04.2000). Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη διεύθυνση http://forms.minedu.gov.gr/ShipWorldYouth (η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 31 Ιουλίου). Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από την ιαπωνική πρεσβεία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και τον ελληνικό σύλλογο συμμετεχόντων. Τον Αύγουστο, οι υποψήφιοι που θα έχουν περάσει στην επόμενη φάση θα κληθούν να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα και δοκίμιο στα αγγλικά, διαδικασία από την οποία θα προκύψουν 30 υποψήφιοι που θα κληθούν σε συνέντευξη. Από αυτούς θα επιλεχθούν οι 11 τυχεροί. Εκτός από την ελληνική, στο πλοίο θα επιβιβαστούν αποστολές από την Αυστραλία, το Βανουάτου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιαπωνία, τον Ισημερινό, τα Νησιά του Σολομώντα, τη Σουηδία, την Τανζανία, την Τουρκία και τη Χιλή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT