Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο μέσα στο campus του ΑΠΘ

Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο μέσα στο campus του ΑΠΘ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος βανδάλων έγινε το μνημείο που αναγέρθηκε στο campus του ΑΠΘ, κοντά στη κεντρική βιβλιοθήκη, σε ανάμνηση του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.

Άγνωστοι πέταξαν μπλε μπογιές στο μνημείο και έγραψαν συνθήματα. Συνεργείο καθάρισε το μνημείο και η εικόνα του είναι αρκετά βελτιωμένη.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ανακοίνωσή το καταδικάζιε τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη, υπογραμμίζοντας πως «ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα».

«Λύσεις προσφέρουν η μόρφωση και η παιδεία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.
 
«Σήμερα άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστήσαμε άμεσα τη ζημιά και καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη» τονίζεται και προστίθεται:
 
«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία».

«Οι βέβηλοι, αυτοί που προέβησαν σε ασεβείς πράξεις και καταστροφές του Εβραϊκού Μνημείου στο ΑΠΘ, δεν έχουν θέση στην πόλη και στην κοινωνία μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ας σταματήσουν όλοι, από όλες τις πλευρές, να ρίχνουν λάδι στη φωτιά του εθνικισμού και της μισαλλοδοξίας. Ας σταματήσουν όλοι, που ο καθένας με το δικό του τρόπο προκαλεί, να προσβάλλουν τον πατριωτισμό, την πίστη και την υπερηφάνεια των κατοίκων της Θεσσαλονίκης μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές

«Ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η σημερινή βεβήλωση του  μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος  προκαλεί αποτροπιασμό».

«Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, επιτέλους, ότι η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή