Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος

Θεσσαλονίκη: Ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου για τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον έντονο αποτροπιασμό της εκφράζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη βεβήλωση – για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η βεβήλωση του Μνημείου που θυμίζει ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο της πόλης χτίστηκε πάνω στο ξεριζωμένο νεκροταφείο των Εβραίων συμπολιτών μας αποτελεί μέγιστη προσβολή όχι μόνο στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά κυρίως στην ίδια τη συλλογική μνήμη και την ιστορία της πόλης», αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η πόλωση που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη χώρα ολόκληρη το τελευταίο διάστημα, με αφορμή θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την δημόσια ατζέντα, οπλίζει ακραίους και περιθωριακούς που βρίσκουν ευκαιρία να πλήξουν την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία. «Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, η απουσία ανοχής και αποδοχής του Άλλου, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κρίση, οικονομική και κοινωνική, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και χρόνια. Όμως, δεν πρέπει να περάσουν, δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», υπογραμμίζει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή