Εμπλοκή «διαρκείας» στην αποζημίωση επικουρικών γιατρών

Εμπλοκή «διαρκείας» στην αποζημίωση επικουρικών γιατρών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στον αέρα» βρίσκεται η θητεία εκατοντάδων επικουρικών γιατρών των δημοσίων νοσοκομείων και κατ’ επέκτασιν και η λειτουργία εκατοντάδων τμημάτων νοσοκομείων που στηρίζονται σε αυτούς.

Τρεις εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε μη νόμιμες τις συμβάσεις των επικουρικών (γιατρών και λοιπού προσωπικού) που υπερβαίνουν το 24μηνο, το υπουργείο Υγείας δεν έχει βρει ακόμα λύση για το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι ορισμένοι επίτροποι του Ελεγκτικού να μην εγκρίνουν τις πληρωμές των επικουρικών γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι, εδώ και ένα μήνα, ο αρμόδιος επίτροπος για τα νοσοκομεία του Πειραιά δεν εγκρίνει τις πληρωμές για τα δεδουλευμένα των επικουρικών γιατρών της περιοχής, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Κρατικό Νίκαιας, το Τζάνειο κ.ά, που, σε σημαντικό βαθμό, απασχολούν επικουρικούς για τη στελεχιακή ενίσχυση τμημάτων τους. Η ίδια «εμπλοκή» στις αποζημιώσεις των επικουρικών παρατηρείται εδώ και τέσσερις μήνες στη Χίο, στη Χαλκίδα και στα Ιωάννινα. Αν και προς το παρόν το πρόβλημα υφίσταται σε συγκεκριμένες περιοχές, οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να γενικευθεί.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θίγει περίπου 650 επικουρικούς γιατρούς. Περίπου 450 είχαν διορισθεί πριν από το 2016 και η παραμονή στη θέση τους έχει παραταθεί τρεις φορές με νομοθετικές ρυθμίσεις, με την τελευταία παράταση να λήγει στο τέλος του έτους. Για τους υπόλοιπους περίπου 200 η παράταση θητείας τους λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2019. «Την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού τη γνωρίζαμε από τον Δεκέμβριο του 2017. Οταν τότε τους λέγαμε ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα γιατί θα μείνουν απλήρωτοι οι συνάδελφοι, μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε. Εξι μήνες μετά εκδόθηκε η απόφαση και δεν έχει γίνει τίποτα για να βρεθεί μία λύση», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου. Aν και το υπουργείο Υγείας έσπευσε να καλέσει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά τους επικουρικούς παρά την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού, αυτό νομικά δεν σημαίνει τίποτα, αφού οι διοικητές κινδυνεύουν με ποινικές ευθύνες. Υπενθυμίζεται ότι για το επικουρικό μη ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων το υπουργείο με πρόσφατη διάταξη προέκρινε τη λύση της υπογραφής νέων συμβάσεων με ισχύ έως τις 31 Μαΐου 2019.

Το πρόβλημα συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και, όπως τονίζει η ομοσπονδία, «η πολιτική ηγεσία δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για τον τρόπο που θα λυθεί το πρόβλημα των επί μήνες απλήρωτων συναδέλφων». Η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών διοργανώνει για την ερχόμενη Δευτέρα πανελλαδική στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. έως και τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του υπουργείου Υγείας στις 12.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή