Στον δρόμο συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

Στον δρόμο συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις λεγόμενες «μάχιμες» υπηρεσίες του σώματος. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών πραγματοποιούν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή και το επόμενο διάστημα προτίθενται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στη ΓΑΔΑ και το Αρχηγείο του σώματος. Την απόφαση πήρε ομόφωνα τη Δευτέρα το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου προκειμένου –όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση– για «να διαφυλάξει ό,τι είναι δυνατόν από τα εργασιακά δικαιώματα των μελών του, τα οποία πλήττονται βάναυσα από τις επιλογές του συνόλου της ηγεσίας».

Μιλώντας χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών Δημοσθένης Πάκος εξήγησε ότι ενώ το προσωπικό των ΜΑΤ έχει μειωθεί κατά 500 άτομα τα τελευταία τρία χρόνια (σ.σ.: έφτανε αρχικά τα 2.000 άτομα), ο φόρτος εργασίας για τους αστυνομικούς που παραμένουν στην υπηρεσία είναι ο ίδιος και μεγαλύτερος. «Παρότι βρισκόμαστε στην περίοδο των κανονικών αδειών του καλοκαιριού, οι αστυνομικοί αδυνατούν να διασφαλίσουν ακόμα και το ελάχιστο εβδομαδιαίο ρεπό τους», τόνισε.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους αστυνομικούς των ΜΑΤ και ακολούθως των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων ήταν τα επεισόδια στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης και η απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να διαθέσει σε μόνιμη βάση στο νησί της Κέρκυρας τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ και μία ομάδα ΟΠΚΕ. Σε ανακοίνωσή τους, την Παρασκευή, οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. αφενός κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών που μετέβησαν στην Κέρκυρα (εργάζονται καθημερινά 12ωρο, δεν χορηγούνται «ημερήσιες αναπαύσεις», ανά δύο ημέρες αλλάζουν ξενοδοχείο λόγω πληρότητας) και αφετέρου απηύθυναν το ερώτημα: «πώς είναι δυνατόν να διατίθενται τόσες δυνάμεις εκτός Αττικής –οκτώ διμοιρίες σε όλη την Ελλάδα– και ταυτόχρονα να υπάρχει απαίτηση από την ηγεσία για ακριβώς τις ίδιες δυνάμεις εντός;». Είναι τέτοια η ένταση του προβλήματος που ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Δημοσθένης Πάκος αποκάλυψε ότι «για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις δημιουργούνται διμοιρίες των 5 – 6 ατόμων αντί για 20» και προειδοποίησε ότι οι αστυνομικοί στα ΜΑΤ είναι στα πρόθυρα να αρχίσουν να δηλώνουν μαζικά ασθένεια.

Αμεση Δράση, Ασφάλεια

Παρόμοια προβλήματα φέρονται να αντιμετωπίζουν και άλλες υπηρεσίες, όπως η Αμεση Δράση και η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής. Η Υποδιεύθυνση της Αμεσης Δράσης, στην οποία υπάγονται τα περιπολικά, αριθμεί σήμερα 600 άτομα προσωπικό αντί 1.000 πριν από μερικά χρόνια, ενώ υποστελεχωμένες είναι και κρίσιμες υπηρεσίες της Ασφάλειας που απασχολούνται με σοβαρές υποθέσεις εγκλημάτων. «Τα εργασιακά προβλήματα έχουν πλήξει κάθε μάχιμη υπηρεσία που ανήκει στα γεωγραφικά όρια της Ενωσης Αθηνών. Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με δράσεις σε κάθε υπηρεσία που υφίσταται αυτές τις συνθήκες “γαλέρας”», καταλήγει η ανακοίνωση των συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή