«Στο εξωτερικό οι Ελληνες δεν γεννιούνται, γίνονται»

«Στο εξωτερικό οι Ελληνες δεν γεννιούνται, γίνονται»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη δημιουργία ειδικού Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού, στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας ΚΕΔΕ, «με γραφείο, προσωπικό και νομική υπηρεσία», ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ένωσης Γιώργος Πατούλης, παρουσία εκπροσώπων ομογενειακών συλλόγων.

«Πρέπει να θεσμοθετηθεί η ψήφος των αποδήμων. Οσο δεν δίνεται το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους, τόσο χάνονται γενιές Ελλήνων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νικόλαος Παγώνης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου σε σχέση με την τροπολογία που συζητείται στη Βουλή στο πλαίσιο του νομοσχεδίου «Κλεισθένης 1» για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση. Η συγκεκριμένη τροπολογία αναφέρεται στη σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών. «Γιατί εκεί που ψηφίζεις, έχεις ενδιαφέροντα και συμφέροντα και φέρνεις και τα λεφτουδάκια σου. Κρίμα που το θέμα παραπέμφθηκε σε επιτροπή, γιατί ξέρω πως οτιδήποτε μεταφέρεται σε επιτροπή, πεθαίνει», συμπλήρωσε ο κ. Παγώνης. «Εκεί έξω, υπάρχει μια άλλη ισχυρή Ελλάδα και κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πολύ ισχυρό λόμπι υποστήριξης της χώρας», τόνισε.

Περισσότερα από 5 εκατομμύρια Ελληνες ζουν εκτός ελληνικών συνόρων σε 140 χώρες. Η πλειονότητα των αποδήμων, 3 εκατ., βρίσκεται στις ΗΠΑ, στις υπόλοιπες –εκτός Ελλάδας– ευρωπαϊκές χώρες διαμένει περίπου 1 εκατ. Ελληνες και στην Αυστραλία 650.000. «Την τελευταία επταετία 100.000 νέοι Ελληνες ήρθαν στην Αυστραλία», σημείωσε ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Παπαστεργιάδης, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία γραφείου-κόμβου σύνδεσης με την ομογένεια, ανέφερε ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική κίνηση. «Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει μια πόρτα για να είμαστε περισσότερο στην Ελλάδα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα δεν αξιοποιεί το ενδιαφέρον των ομογενών για επενδύσεις. «Φανταστείτε ότι ενώ εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα από την Αυστραλία, δεν υπάρχει γραφείο τουρισμού στη χώρα», εξήγησε.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος Γιώργος Πατούλης, μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του Γραφείου Αποδήμων, τόνισε ότι θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθούν κατασκηνώσεις ώστε τα παιδιά των αποδήμων να φιλοξενούνται στην Ελλάδα. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Στο εξωτερικό ο Ελληνας δεν γεννιέται επειδή ο παππούς του πριν από δεκαετίες ήρθε από την Ελλάδα. Εκεί που ζούμε εμείς πρέπει κάποιος να αποφασίσει ότι θέλει να γίνει Ελληνας. Οταν είσαι απόδημος 3ης και 4ης γενιάς, η σχέση έχει αρχίσει και ξεθωριάζει. Εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά ελληνικά και ιστορία και γεωγραφία αλλά είναι άλλα τα πράγματα που διδάσκεσαι σε ένα στεγανό περιβάλλον μιας τάξης και είναι άλλο να μυρίσεις, να γευτείς, να ακουμπήσεις Ελλάδα», υπερθεμάτισε στην πρόταση ο κ. Παγώνης.

Στην ίδια συνέντευξη τονίστηκε, επίσης, το θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού Υγείας για τους αποδήμους, καθώς σχετικά συνέδρια έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή