Αγωνία για το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων

Αγωνία για το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων στην Αίγινα. Αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος αποκαλύπτουν ότι στο κέντρο επικρατεί η εγκατάλειψη, με δεκάδες ζώα και πουλιά, ορισμένα από τα οποία απειλούμενα, να κινδυνεύουν από τον υποσιτισμό και τις κακές συνθήκες υγιεινής. Μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι η άμεση απομάκρυνση των ζώων, η οποία καθυστερεί για άγνωστη αιτία.

Η οργάνωση ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής) πραγματοποίησε προ ημερών νέα αυτοψία στις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα. Οπως διαπίστωσε το κλιμάκιο, που αποτελούνταν από κτηνιάτρους και ανθρώπους με εμπειρία στη διαχείριση τραυματισμένων ζώων, οι εγκαταστάσεις εμφανίζουν πλέον εικόνα εγκατάλειψης. «Η οσμή ήταν αποπνικτική λόγω της ύπαρξης σκουπιδιών, χαρτόκουτων, ακάθαρτων κλωβών μεταφοράς ζώων, περιττωμάτων ζώων και μουχλιασμένων τροφών», αναφέρουν. «Οι μεταλλικοί κλωβοί της μονάδας εντατικής νοσηλείας είναι καλυμμένοι με στρώματα περιττωμάτων που έχουν σωρευτεί λόγω έλλειψης καθαρισμού (…). Το χειρουργείο εμφανίζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης, ενώ εντός αυτού ανευρέθηκαν μηχανήματα σημαντικής χρηματικής αξίας».

Μέσα στο κέντρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων 66 πουλιά, ορισμένα από τα οποία σε κακή κατάσταση και κάποια απελευθερώσιμα (τα οποία για άγνωστο λόγο παραμένουν σε αιχμαλωσία). «Ο κύριος σκοπός ενός Κέντρου Περίθαλψης Αγριας Ζωής είναι η υποδοχή προς περίθαλψη ζώων της ελληνικής φύσης που είναι νεαρά, άρρωστα, εξαντλημένα ή τραυματισμένα, με σκοπό την επανένταξή τους στη φύση. Για τα απελευθερώσιμα ζώα, όχι μόνο δεν έγινε καμία ενέργεια για τη σταδιακή επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον, αλλά αυτά συνωστίζονται σε κλωβούς. Παράλληλα, τα ανάπηρα ζώα διατηρούνται σε συνθήκες που δε συνάδουν με τις ανάγκες τους και τη διασφάλιση ευζωίας τους», αναφέρει η ΑΝΙΜΑ.

Να σημειωθεί ότι κτηνίατροι και εθελοντές της οργάνωσης έχουν τις τελευταίες ημέρες μεταβεί στο νησί, με σκοπό να φροντίσουν και να σιτίσουν τα ζώα.

Ανάλογα ήταν και τα συμπεράσματα κλιμακίου ελέγχου του υπουργείου Περιβάλλοντος (Τμήμα Διαχείρισης Αγριας Ζωής και Θήρας) που επισκέφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο το κέντρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αυτοψίας περιγράφεται η ίδια εικόνα εγκατάλειψης του κέντρου στο οποίο φιλοξενούνταν 122 ζώα.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε νέο κλιμάκιο στις 29 Ιουνίου για την πραγματοποίηση αυτοψίας. Το υπουργείο ωστόσο γνωρίζει την κατάσταση εδώ και μήνες, αλλά για άγνωστο λόγο δεν έχει ακόμα επιτρέψει την απομάκρυνση των ζώων. Προ ημερών στην υπόθεση παρενέβη και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που προειδοποίησε το ΥΠΕΝ ότι αρκετά από τα φιλοξενούμενα είδη κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή