Ο Ιούνιος του 2018 ο θερμότερος των τελευταίων 30 ετών στην Ευρώπη

Ο Ιούνιος του 2018 ο θερμότερος των τελευταίων 30 ετών στην Ευρώπη

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Ιούνιος του 2018 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούνιος, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσο-πρόθεσμης Πρόγνωσης Καιρού (European Centre for Medium Range Weather Forecasts Copernicus Climate Change Service).

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Βόρειας Σιβηρίας, καθώς επίσης και των Η.Π.Α., του Κεντρικού Καναδά, της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Κίνας.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται, πως στις 28 Ιουνίου στην πόλη Quriyat νότια της Muscat στια ακτές του Oman, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από τους 42.6 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως ένα σημαντικό τμήμα της Ανταρκτικής, όπου βρίσκεται στη χειμερινή περίοδο του έτους, βίωσε θερμότερες συνθήκες από τον αντίστοιχο μέσο όρο.

Ο Ιούνιος του 2018 ο θερμότερος των τελευταίων 30 ετών στην Ευρώπη-1

Στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, ο περασμένος Ιούνιος ήταν θερμότερος από το μέσο όρο της κλιματικής τιμής των τριάντα χρόνων 1981-2010. Αν και οι θερμοκρασίες δεν ήταν υψηλότερες από αυτές που σημειώθηκαν τον Μάιο στη Σουηδία και τη Νορβηγία, παρόλα αυτά έφτασαν κοντά σε τιμές ρεκόρ ή σημείωσαν ρεκόρ στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Χαμηλότερες τιμές του μέσου όρου σημειώθηκαν στα βορειότερα και νοτιότερα άκρα της Ηπείρου.

Στην Ελλάδα, οι κακοκαιρίες «Μίνωας» και «Νεφέλη», είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας αρκετές ημέρες του μήνα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και τις αρχές Ιουλίου σε αρκετές περιοχές. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές:

– Ouargla, στην Αλγερία (Έρημος Σαχάρα), όπου στις 5 Ιουλίου καταγράφτηκε η θερμοκρασία των 51 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφτηκε στη χώρα,

– Καλιφόρνια των Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στην Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley), όπου στο σταθμό Furnace Creek καταγράφτηκε θερμοκρασία 52 βαθμών Κελσίου στις 8 Ιουλίου (εδώ υπάρχει το παγκόσμιο ρεκόρ των 56.7 βαθμών Κελσίου στις 10 Ιουλίου 1913),

– Chino, πλησίον του Los Angeles, με θερμοκρασία 48.9 βαθμών Κελσίου στις 7 Ιουλίου,

– Quebec του Καναδά, όπου οι υψηλές για την περιοχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές της υγρασίας, είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

Πηγή: meteo.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή