ΕΟΠΥΥ: Παράταση 15 ημερών για τις νέες συμβάσεις

ΕΟΠΥΥ: Παράταση 15 ημερών για τις νέες συμβάσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή 15 ημερών σε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο με τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, δίνει το υπουργείο Υγείας με την ελπίδα αυτό τελικά να αποφευχθεί. Το υπουργείο αποφάσισε να παρατείνει έως το τέλος Ιουλίου τις περίπου 1.700 συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους και οι οποίες, όπως είχε ανακοινωθεί, θα έληγαν στις 15 Ιουλίου.

Με την αρχική ανακοίνωση της λήξης των συμβάσεων το υπουργείο Υγείας θέλησε να «πιέσει» τους γιατρούς αυτών των ειδικοτήτων να ενταχθούν στο σώμα των οικογενειακών γιατρών. Να υπογράψουν δηλαδή νέες συμβάσεις και αντί να δέχονται δωρεάν 200 επισκέψεις ασφαλισμένων τον μήνα, να έχουν έναν πληθυσμό ευθύνης της τάξης των 2.250 ατόμων έκαστος για την εξυπηρέτηση των οποίων θα «δεσμεύουν» 20 ώρες την εβδομάδα το ιατρείο τους, έναντι αμοιβής από τον ΕΟΠΥΥ η οποία δεν θα ξεπερνά τις 2.000 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, η πίεση αυτή δεν φαίνεται να απέδωσε, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο με τη λήξη των συμβάσεων η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων να κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους την επίσκεψη σε παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο. Είναι ενδεικτικό ότι από την πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε δημοσιεύσει ο ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις με 2.800 οικογενειακούς γιατρούς, είχαν ανταποκριθεί μόλις 630 ελευθεροεπαγγελματίες εκ των οποίων τελικά υπέγραψαν μόλις 470, καθώς οι υπόλοιποι έκαναν πίσω μόλις είδαν το κείμενο της σύμβασης. Κατά τις εκτιμήσεις των συλλόγων γιατρών και η νέα «ανοικτή προκήρυξη» του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας δεν έχει τύχει καλύτερης αντιμετώπισης από τους γιατρούς. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας το επόμενο δεκαπενθήμερο θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις στις νέες συμβάσεις «με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελματίες. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κατά τη χθεσινή συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Τάκη Γεωργακόπουλου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε να αφαιρεθεί από τις νέες συμβάσεις η υποχρέωση των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ για κατ’ οίκον επισκέψεις, ενώ θα υπάρχει σαφής διατύπωση ότι πέραν του προβλεπόμενου ημερήσιου ωραρίου που θα δεσμεύουν για τους πολίτες ως «οικογενειακοί γιατροί», θα μπορούν να αμείβονται ιδιωτικά από τους ασθενείς, ακόμα και εάν αυτοί είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες τους. Επιπλέον, αίρεται ο περιορισμός υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις ημέρες του 5νθημέρου με την υποχρέωση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως. Τέλος, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς.

«Περιθώριο συνεννόησης»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ξανθός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, έτσι ώστε το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς, τόσο αυτούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας (Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας) όσο και στους συμβεβλημένους του ΕΟΠΥΥ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή