Ανησυχία Ευρωπαίων δικαστών για την πολωνική δικαιοσύνη

Ανησυχία Ευρωπαίων δικαστών για την πολωνική δικαιοσύνη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί στην πολωνική δικαιοσύνη λόγω των συνεχών παρεμβάσεων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες στην οποία μετέχουν ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

Η Εταιρεία που αποτελεί μέλος της– Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés -MEDEL (Ευρωπαίοι Δικαστικοί Λειτουργοί για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες) υιοθέτησε πλήρως,   την   ανακοίνωση της MEDEL, στην οποία γίνεται λόγος για «καθυπόταξη του δικαστικού σώματος στην εκτελεστική εξουσία»  της Πολωνικής κυβέρνησης και για παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της MEDEL το οποίο υιοθετήθηκε από την Ελληνική εταιρεία έχει ως εξής:

«Για περισσότερο από δύο χρόνια η MEDEL παρακολουθεί την πορεία υποβάθμισης του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος η MEDEL έχει επανειλημμένα καλέσει τις πολωνικές αρχές να θέσουν τέρμα στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, να αποκαταστήσουν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, όπως και ο πρόεδρος της Πολωνίας, φαίνεται να αγνοούν τις εκκλήσεις της διεθνούς δικαστικής κοινότητας και συνεχίζουν να εφαρμόζουν «μεταρρυθμίσεις» στη Δικαιοσύνη, οι οποίες αποσκοπούν αποκλειστικά στην καθυπόταξη του δικαστικού σώματος στην εκτελεστική εξουσία.

H MEDEL είναι βαθύτατα ανήσυχη διότι παρά τις προειδοποιήσεις η Πολωνική κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών.

Η MEDEL υποστηρίζει απολύτως τις προθέσεις της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οδηγήσει την Πολωνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την αιτιολογία ότι «αυτά τα μέτρα υποβαθμίζουν την αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας, η οποία περιλαμβάνει το «αμετακίνητο» των δικαστικών λειτουργών, και για το λόγο αυτό η Πολωνία αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το άρθρ. 19 παρ. 1 της Συνθήκης της Ε.Ε. σε συνδυασμό με το άρθρ. 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Η MEDEL εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της προς του δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πολωνίας και υιοθετεί την άποψή τους, ότι η καθηγήτρια Malgorzata Gersdorf πρέπει να θεωρείται ως η νόμιμη πρόεδρος του Πολωνικού Ανωτάτου Δικαστηρίου μέχρι το τέλος της θητείας της, τον Απρίλιο του 2020.

Η MEDEL επίσης θεωρεί ότι το σύνολο των δικαστικών λειτουργών που ωθούνται υποχρεωτικά σε αποχώρηση, είναι ενεργά μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, μέχρι το τέλος της θητείας τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή