Εξ οικείων τα βέλη για το νέο σύστημα Υγείας

Εξ οικείων τα βέλη για το νέο σύστημα Υγείας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά και εκ των έσω δέχεται η κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να στήσει νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας. Η ομοσπονδία γιατρών μονάδων ΠΕΔΥ, το σημερινό προεδρείο της οποίας το 2014 είχε σταθεί στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποίησε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία, αφού χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάνοντας λόγο για «κάκιστο σχεδιασμό και προγραμματισμό», ζητεί να εκπονηθεί νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομοτεχνική μελέτη».

H ομοσπονδία αρχικά κάνει μια περιγραφή της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τονίζοντας ότι αυτή «παραμένει σε οριακό σημείο». «Σήμερα εργάζονται 2.500 γιατροί στις δημόσιες δομές, αφού 3.000 απολύθηκαν. Προ της ψήφισης του νόμου (σ.σ.: του 2014 για το ΠΕΔΥ), υπηρετούσαν 5.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ. Το 40% των μονάδων Υγείας έχουν κλείσει. […] Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες π.χ. παιδίατροι και καρδιολόγοι. Αρκετά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά για εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95%, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου», σημειώνει η ομοσπονδία.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόπειρα της κυβέρνησης για την οργάνωση της ΠΦΥ, η ομοσπονδία επισημαίνει πως «σήμερα γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα Υγείας, το οποίο έχει δύο χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ο φραγμός της πρόσβασης σε ειδικούς γιατρούς (gatekeeping) και το δεύτερο είναι η θεσμοθέτηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας. Το πρώτο παραπέμπει σε μοντέλα υγείας προηγούμενων δεκαετιών και το δεύτερο είναι πρακτικά ανεφάρμοστο, πειραματικό και σπάταλο». Η ομοσπονδία κατηγορεί ευθέως το υπουργείο Υγείας για τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται το νέο σύστημα, λέγοντας ότι έχει δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, εστιάζοντας κυρίως στη μετατροπή των γιατρών τους σε οικογενειακούς. «Ο κάκιστος σχεδιασμός και προγραμματισμός από το υπουργείο Υγείας, ενός σημαντικού θεσμού, του οικογενειακού γιατρού, και η αναμενόμενη απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν το σύστημα δημιουργούν δυσλειτουργία στο υπάρχον σύστημα. Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου, ευρισκόμενη σε πανικό, αυθαιρετεί, εκβιάζει και παρανομεί», τονίζει.

Καταλήγοντας, η ομοσπονδία, αφού υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό ότι τα συλλογικά όργανα των γιατρών της ΠΦΥ βρέθηκαν το 2014 στην πρώτη γραμμή κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ζητεί συνάντηση με τον κ. Τσίπρα. Πρόκειται για την τρίτη επιστολή με αίτημα συνάντησης που αποστέλλει η ομοσπονδία στον πρωθυπουργού, χωρίς να έχει υπάρξει ανταπόκριση στο παρελθόν.

Αμεση διαπραγμάτευση

Εν τω μεταξύ, την αντίθεσή τους με τις αλλαγές στο κείμενο σύμβασης με τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς, που ανακοίνωσε ότι θα κάνει το υπουργείο Υγείας, εκφράζει η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, η οποία ζητεί άμεση διαπραγμάτευση με όλους από μηδενική βάση. Οπως αναφέρει, «όπως έπεσε στο κενό η προσπάθεια προκήρυξης των ΤΟΜΥ και της νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι και τώρα θα εισπράξουν την ίδια άρνηση. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στους απαξιωτικούς όρους της σύμβασης του οικογενειακού γιατρού και κατά του gatekeeping, που θα επιδεινώσει τις συνθήκες για τους ασφαλισμένους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή