ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα και Γαλλία συνεόρτασαν τη γαλλική εθνική επέτειο και το Μουντιάλ

Ελλάδα και Γαλλία συνεόρτασαν τη γαλλική εθνική επέτειο και το Μουντιάλ

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ανήκε δικαιωματικά στη Γαλλία. Η εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου συνδυάστηκε άψογα με την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Από κοντά συνεόρτασαν και πολλοί φίλοι της Γαλλίας στην Ελλάδα, καθώς και μέλη της γαλλικής παροικίας της Αθήνας. Το πανηγυρικό κλίμα ως καλός οιωνός διεφάνη από τη δεξίωση που έδωσε η πρεσβεία την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στους δροσερούς κήπους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, όπου το βασικό θέμα συζήτησης βεβαίως ήταν το ματς με την Κροατία.

Στην οδό Διδότου γίνεται κατά παράδοση, τα τελευταία χρόνια, ο εορτασμός, με χιλιάδες προσκεκλημένους να περνούν το κατώφλι. Είναι ένα από τα πιο ωραία αθηναϊκά ξέφωτα, ιδανικό για μια τέτοια περίσταση. Εφέτος, οι πύλες άνοιξαν λίγο πριν από τις επτάμισι, ενώ οι τελευταίοι έφυγαν κατά τα μεσάνυχτα. Ανθρωποι από τον καλλιτεχνικό κόσμο, επιχειρηματίες, διπλωμάτες, έδωσαν το «παρών», ενώ ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί, ως επίσημος οικοδεσπότης, εκφώνησε στα ελληνικά και τα γαλλικά έναν συγκινητικό λόγο για τους ελληνογαλλικούς δεσμούς φιλίας.

«Ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου εδώ στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία για να τονίσουμε πόσο έντονη είναι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας», υπογράμμισε ο κ. Σαντεπί. «Η φιλία αυτή επαληθεύτηκε καθόλη τη διάρκεια των χρόνων της κρίσης που πέρασε η Ελλάδα, μέσα από δυναμικές πράξεις. Γιατί η Γαλλία ουδέποτε έχασε την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα. Ποτέ. Η εμπιστοσύνη αυτή εκδηλώθηκε συνεχώς, καθόλη τη διάρκεια της κρίσης από τρεις προέδρους της Δημοκρατίας με διαφορετικό πολιτικό ορίζοντα, οι οποίοι όμως, επειδή είναι Γάλλοι, είναι φίλοι της Ελλάδας. Σε μερικές εβδομάδες, το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα τελειώσει. Είναι μια μεγάλη στιγμή για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Μια νέα περίοδος θα ανοίξει για την Ελλάδα. Και οι Ελληνες φίλοι μας μπορούν να είναι βέβαιοι ότι και πάλι θα βρισκόμαστε στο πλευρό τους».

Συνέχισε: «Η εθνική μας γιορτή είναι επίσης ευκαιρία να θυμίσουμε ότι το κοινό μας πεπρωμένο είναι η Ευρώπη. Την Αθήνα, τον λόφο της Πνύκας επέλεξε πριν από ένα περίπου χρόνο ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας για να δηλώσει την προσήλωση της Γαλλίας στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων για μιαν Ευρώπη περισσότερο αλληλέγγυα και προστατευτική. Πρόσφατα σημειώθηκε πρόοδος. Πρέπει να συνεχίσουμε στηριζόμενοι στις κοινές μας αξίες».

Oπως συμβαίνει συνήθως στις γαλλικές δεξιώσεις τα εδέσματα ήταν ανώτερου επιπέδου και ο καμπανίτης οίνος συνόδευε όλες τις προπόσεις, comme toujours. Oσο για τον παραδοσιακό (επίσης) ανταγωνισμό μεταξύ Βρετόνων και Αλσατών που ζουν στην Αθήνα και προσφέρουν τοπικά εδέσματα σε κάθε δεξίωση εθνικής εορτής, το σκορ ανέδειξε ισοπαλία…

• ΥΓ. Στα «Αθηναϊκά» του Σαββάτου, ο δαίμων του τυπογραφείου άλλαξε θέσεις στις λεζάντες ανάμεσα στον Πτέραρχο ε.α. Γιάννη Ιωαννίδη και τον πρόεδρο της Αερολέσχης Εδεσσας Στ. Συμεωνίδη.