13.349 λιγότεροι Τούρκοι τουρίστες στο Β. Αιγαίο

13.349 λιγότεροι Τούρκοι τουρίστες στο Β. Αιγαίο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη πτώση στις αφίξεις των Τούρκων τουριστών σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018 έφτασαν 13.349 λιγότεροι Τούρκοι σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017. Μικρότερη μείωση σημείωσαν οι αναχωρήσεις από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, 300 άτομα λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.

Οι τουριστικοί πράκτορες αποδίδουν τη μείωση των αφίξεων από την Τουρκία στην ένταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και κυρίως των ευρωτουρκικών, καθώς εξαιτίας της έντασης αυτής μειώθηκε η χρονική διάρκεια της βίζας. Από τις 15 ημέρες των προηγούμενων ετών, φέτος έχει ισχύ για μόλις 7 ημέρες. Κι αυτό έχει επίπτωση στις αφίξεις και των τουριστικών σκαφών. Από την άλλη, επισημαίνουν, ρόλο έπαιξε και το προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία της προηγούμενης περιόδου, αλλά και το ότι η γειτονική χώρα παραμένει σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και μπορούν να ταξιδέψουν λιγότερα «διαβατήρια». Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα του νησιού «Εμπρός» και στον Βαγγέλη Παπαντώνη, υπογράμμισε τη μειωμένη τουριστική δύναμη των Τούρκων: «Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Είναι γεγονός ότι οι διακοπές των Τούρκων στα νησιά του Αιγαίου κοστίζουν πλέον ακριβότερα». Στη Λέσβο το πρώτο εξάμηνο του 2017 έφτασαν 13.616 επισκέπτες και φέτος 9.432. Από τη Λέσβο προς το Αϊβαλί ταξίδεψαν φέτος 4.842, ενώ το περσινό πρώτο εξάμηνο 6.169.

Στη Σάμο, το πρώτο εξάμηνο του 2018, έφτασαν 11.542 τουρίστες από την Τουρκία, όταν πέρυσι ήταν 13.805, ενώ 83 περισσότεροι ταξίδεψαν φέτος από τη Σάμο προς την Τουρκία σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Χίο έφτασαν 23.449 το πρώτο εξάμηνο του 2018, όταν το 2017 για την ίδια περίοδο έφτασαν 30.261 επισκέπτες από την Τουρκία. Την καθίζηση αυτή σε Τούρκους επισκέπτες φαίνεται να αναπληρώνουν οι Λατινοαμερικανοί, οι οποίοι κάνουν επισκέψεις μιας ημέρας στη Χίο μέσω Τουρκίας, και ο αριθμός τους «αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο του χρόνου, σύμφωνα με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί», επισημαίνει στη χιώτικη ειδησεογραφική ιστοσελίδα astraparis.gr ο Δημήτρης Καράλης, εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού του δήμου Χίου. Από τη Χίο προς την Τουρκία ταξίδεψαν πάντως περισσότεροι φέτος (3.944) σε σχέση με πέρυσι (2.980) και συγκεκριμένα 944.

Ο Στρατής Πόθας, γραμματέας της Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο και γνώστης της τουρκικής επικαιρότητας, σχολιάζοντας την άνοδο της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και τον υψηλό πληθωρισμό της γείτονος, σημειώνει: «Στην καθημερινότητα των γειτόνων μας όλα τούτα σημαίνουν δυσπραγία και αβεβαιότητα αφού, για παράδειγμα, η σύνταξη ενός ανδρόγυνου συνταξιούχων στη Τουρκία, τον Μάιο του 2017, ήταν 1.400 λίρες Τουρκίας x 2, δηλαδή 2.800 λίρες Τουρκίας. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε 700 ευρώ. Τον Μάιο του 2018, το ίδιο ζευγάρι, μετά την αύξηση που δόθηκε, παίρνει 1.580 x 2, 3.160 λίρες Τουρκίας. Ποσό που, ωστόσο, λόγω της υποτίμησης της λίρας, αντιστοιχεί σε μόλις 580 ευρώ. Δηλαδή, 120 ευρώ λιγότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή