Με δύναμη από τα Βριλήσσια – Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων ΑμεΑ δίνει διεξόδους

Με δύναμη από τα Βριλήσσια – Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων ΑμεΑ δίνει διεξόδους

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συχνάζουν στα βόρεια προάστια για bowling και στα νότια για καλοψημένα burgers. Παίζουν με πάθος πινγκ πονγκ, μαθαίνουν με ζήλο παραδοσιακούς χορούς, με μια παρτίδα «φιδάκι» αλλά και με μια καλή θεατρική παράσταση ξεχνιούνται. Τα μέλη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «Κρίκου», του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία που λειτουργεί από τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, αυξάνονται, πληθύνονται και προ πάντων εξελίσσονται! «Οταν ξεκινήσαμε δειλά το πρόγραμμα το 2001 ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα», θυμάται η κ. Ελένη Φιλίππου, κοινωνική λειτουργός και διευθύντρια του ρηξικέλευθου προγράμματος. «Συμπεριλάβαμε στον σχεδιασμό μας εξαρχής ενηλίκους με ειδικές ανάγκες, για τους οποίους δεν υπάρχουν άλλες διέξοδοι», διευκρινίζει η ίδια, «πλέον όλα τα μέλη μας είναι ενήλικα, από δεκαεννέα έως και πενήντα ετών». Πολλοί, μάλιστα, συνεχίζουν να δίνουν το «παρών» αδιάλειπτα για πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας ότι στον «Κρίκο» έχουν βρει τη ζεστασιά μιας δεύτερης οικογένειας, όπου μπορούν να επικοινωνούν και να εκφράζονται.

Με δύναμη από τα Βριλήσσια – Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων ΑμεΑ δίνει διεξόδους-1

Η φιλοσοφία του «Κρίκου» είναι σαφής: «Πρόκειται για δημιουργική απασχόληση που καλύπτει τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, δεν είναι θεραπευτικό ούτε εκπαιδευτικό πλαίσιο». Ωστόσο, μέσα από την πληθώρα των δραστηριοτήτων, εντός και εκτός της δομής, οι συμμετέχοντες, άτομα με νοητική υστέρηση, σύνδρομο down ή αυτισμό, εκπαιδεύονται σε πολλά επίπεδα. «Είναι προτεραιότητά μας οι έξοδοι», περιγράφει η κ. Φιλίππου, «συνοδεύουμε τα μέλη μας κατά τη μετάβαση με ΜΜΜ ενθαρρύνοντάς τα, όμως, να διεκπεραιώνουν μόνα τους μια σειρά ενεργειών, όπως η αγορά εισιτηρίου, η παραγγελία σε ένα εστιατόριο». Συν τω χρόνω αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, «εκπαιδεύοντας» και την υπόλοιπη κοινωνία. «Παλιά, μας κοιτούσαν με αδιακρισία στον δρόμο, τώρα, πλέον, μας γνωρίζουν στη γειτονιά, έχουμε αποκτήσει στέκια όπου τα μέλη μας νιώθουν καλοδεχούμενα», παρατηρεί η κ. Φιλίππου.

Με δύναμη από τα Βριλήσσια – Πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης ενηλίκων ΑμεΑ δίνει διεξόδους-2

Το πινγκ πονγκ είναι ένα από τα αθλήματα που τους ενθουσιάζουν περισσότερο.

«Τα τελευταία τρία χρόνια οι παροχές μας έχουν αναβαθμιστεί», επισημαίνει στην «Κ» η κ. Βούλα Αρσένη, πρόεδρος του ΟΚΠΑ, «σημαντικότερο εξ όλων είναι ότι εξασφαλίσαμε ένα πούλμαν για τη καθημερινή μεταφορά των μελών μας». Στις δράσεις του «Κρίκου» συμμετέχουν περίπου 30 δημότες Βριλησσίων, αλλά και όμορων δήμων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Απώτερος στόχος είναι να υποστηριχθούν οι μητέρες, ώστε να εξασφαλίζουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, πράγμα που φαίνεται να επιτυγχάνεται. «Διευκολύνει γονείς με απαιτητικά ωράρια και ανοίγει νέους ορίζοντες και σε πολλά μέλη που έχουν υπερήλικες γονείς και εξ αυτού λίγες ευκαιρίες για εξορμήσεις», σχολιάζει από την πλευρά του ο πρόεδρος των γονέων Κώστας Στρατηγόπουλος, πατέρας 39χρονου πρωταθλητή ιστιοπλοΐας. «Επιδιώκουμε να είμαστε σε επικοινωνία, για να διοργανώνουμε εκδρομές και να ανταλλάσσουμε πληροφορίες». Αλλωστε, τους ενώνει η ίδια αγωνία – πώς θα είναι η ζωή των παιδιών τους, όταν εκείνοι «θα έχουν φύγει».

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αντικειμενική ανησυχία για το μέλλον και τα γηρατειά των ανθρώπων με αναπηρία, στα σχέδια του δήμου εντάσσεται τόσο ένα ΚΑΠΗ όσο και ένα σπίτι υποστηριζόμενης διαβίωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT