Το ανειδίκευτο προσωπικό στους δήμους πάνω σε θέματα διαχείρισης του προσφυγικού και η γραφειοκρατία αναφορικά με τις αιτήσεις ασύλου και την έκδοση εγγράφων είναι τα βασικά προβλήματα στην καθημερινότητα των 1.737 προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στην Ηπειρο. Προβλήματα που θα διογκωθούν, καθώς οι δήμοι πρόκειται να αναλάβουν όλο και περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ αναμένονται από Σεπτέμβριο νέες αφίξεις προσφύγων.
Πολλοί από τους πρόσφυγες δεν θα φύγουν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, θα παραμείνουν σε αυτόν τον τόπο με την ελπίδα να κάνουν μια νέα αρχή. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε πριν από δύο μήνες να λειτουργεί γραφείο ασύλου στα Ιωάννινα, με τέσσερα άτομα προσωπικό, ώστε να αποφορτιστεί η κατάσταση στην Ηπειρο, αφού λόγω μεγάλου όγκου αιτημάτων για άσυλο η διαδικασία επί μήνες έδειχνε στάσιμη και «μπλόκαρε» τις υπόλοιπες ενέργειες για έκδοση άλλων εγγράφων.
Το τοπίο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχει αλλάξει αρκετά το τελευταίο διάστημα, παρ’ όλα αυτά στην Ηπειρο συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται διεθνείς, εθνικές και εθελοντικές ομάδες, με την κατάσταση να δείχνει μεταβατική, αφού πλέον όλες οι υπευθυνότητες και οι αρμοδιότητες περνούν σε κρατικούς και δημόσιους φορείς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που έχουν αποχωρήσει από τα camps τους τελευταίους μήνες, γεγονός που δυσαρέστησε τους πρόσφυγες, και το ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι πλέον υπεύθυνο για την υγεία και την περίθαλψή τους.
Παρότι κάποιοι πρόσφυγες αυτονομήθηκαν μέσω του προγράμματος «Εστία» και μένουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, κάποιοι άλλοι παραμένουν στα camps χωρίς να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι. Σε δύο ξενοδοχεία διαμένουν πλέον τα 54 ασυνόδευτα παιδιά, με τις ΜΚΟ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά, αλλά το ερώτημα να παραμένει για το τι θα απογίνουν στο μέλλον.
Θετική εξέλιξη, ωστόσο, συνιστά η δημιουργία από τον Νοέμβριο του 2017 της αστικής ομάδας εργασίας, τον συντονισμό της οποίας έχει ο Δήμος Ιωαννιτών, με τη συμμετοχή της αστυνομίας, της Περιφέρειας, της Εκκλησίας, νοσοκομείων, της Υπατης Αρμοστείας και ΜΚΟ, με τρεις πυλώνες δράσης, την επικοινωνία, τον συντονισμό και την εμπλοκή της κοινότητας. Στις μηνιαίες συναντήσεις γίνεται καταγραφή της κατάστασης, παίρνονται αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, ενώ γίνεται και ανάλυση των στατιστικών δεδομένων.
Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, δημιούργησε προ ενός έτους τo KEAN (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών. Το κέντρο παρέχει υποστηρικτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες που αφορούν: την χορήγηση ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, την έκδοση κάρτας υγειονομικής περίθαλψης ασφαλισμένου, την εγγραφή των παιδιών σε σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την απασχόληση και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.
Η Κλαίρη Παπακίτσου, υπεύθυνη του κέντρου, αναφέρει τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο, παρά τη γιγαντωμένη γραφειοκρατία, οι άνθρωποι αυτοί να ενσωματωθούν στην τοπική κοινωνία, να πάνε τα παιδιά τους σχολείο και να βρούνε δουλειά. Και περιγράφει δύο σεμινάρια που θα επιχειρηθούν τον Σεπτέμβριο, αναφορικά με την ένταξη των παιδιών οικογενειών προσφύγων σε σχολικές τάξεις, και την εκπαίδευση ενηλίκων. Η ίδια θεωρεί πως οι φορείς και η τοπική κοινωνία χειρίστηκαν με θάρρος το θέμα των προσφύγων κι αυτό βοήθησε στο να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των ντόπιων, αλλά και να δοθεί νέα προοπτική στους πρόσφυγες.
Η καταγραφή
Σύμφωνα με την καταγραφή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στην Ηπειρο ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται σε 1.737 άτομα, που κατανέμονται ως εξής: Δολιανά 83 άτομα, Φιλιππιάδα 271, Κόνιτσα 71, Αγία Ελένη (Γιάννενα) 402, Κατσικάς (Γιάννενα) 405, διαμερίσματα – ξενοδοχεία – ΜΚΟ 505 άτομα. Αυτοί προέρχονται κατά 42,77% από τη Συρία, 16,10% από το Αφγανιστάν, 23,71% από το Ιράκ, ενώ το 17,43% από άλλα κράτη (Μαρόκο, Αλγερία Λιβύη κ.ά.). Το 56,26% είναι άντρες και το 47,74% γυναίκες. Παιδιά έως 17 ετών είναι το 50,73% και ενήλικες το 51,27%.