ΣτΕ: Συνεχίζει με την παρούσα διοίκηση το Ιδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου

ΣτΕ: Συνεχίζει με την παρούσα διοίκηση το Ιδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον το Συμβούλιο της Επικρατείας για το ζήτημα της διοίκησης του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου (της Παναγιάς), αποφάσισε η διοίκηση του Ιδρύματος να συνεχιστεί από τη σημερινή διοικούσα επιτροπή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2018, όπου θα αναλάβει καθήκοντα η νέα, η οποία θα αναδειχθεί από τις εκλογές που θα διεξαχθούν κανονικά την ερχόμενη Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018.

Η υπόθεση που έφτασε μέχρι το ΣτΕ όταν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, παρά τις έντονες αντιδράσεις του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, έκανε αποδεκτή τροπολογία, με την οποία το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου επέστρεψε στο προ του 2014 καθεστώς, δηλαδή μετατρέπεται από εκκλησιαστικό ίδρυμα σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και περιέρχεται στον κρατικό έλεγχο και εποπτεία.

Στη συνέχεια, με απόφαση του συντονιστή αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου προκηρύχτηκαν εκλογές για τις 22 Ιουλίου 2018.

Ενώπιον του ΣτΕ έχουν προσφύγει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’, ο αντιπρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και δυο μέλη της διοικούσας επιτροπής, οι οποίοι εξελέγησαν κατά τις αρχαιρεσίες που διενεργήθηκαν την 10ηΔεκεμβρίου 2017 και είχαν θητεία σε βάθος χρόνου μιας τριετίας (μέχρι 31.12.2020).

Υποστηρίζουν, ότι η πρόωρη κατάργησή τους, μετά τη συμπλήρωση ενός μόνο εξαμήνου από την έναρξη της θητείας τους, είναι αντίθετη στο σύνταγμα και τη νομοθεσία. 

Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Γεώργιο Παπαγεωργίου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαγεωργίου έκανε δεκτή μερικά την αίτηση αναστολή του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β’, κ.λπ.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, έκριναν ότι για την ανάγκη διασφαλίσεως της συνεχούς λειτουργίας του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου –δεδομένου μάλιστα ότι κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα πραγματοποιούνται στην Τήνο δυο μεγάλες πανηγύρεις, του Οράματος της Οσίας Πελαγίας, στις 23 Ιουλίου και του Δεκαπενταύγουστου (της Παναγίας), όπου στην Τήνο συρρέουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα- το ΣτΕ χάριν του Δημοσίου συμφέροντος διέταξε, η διοίκηση του Ιδρύματος να πραγματοποιείται από την υφισταμένη διοικούσα επιτροπή μέχρι 30 Οκτωβρίου 2018, που θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοικούσα επιτροπή, η οποία θα αναδειχθεί από τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή