Μουσείο πολέμου δίχως… άμυνα

Μουσείο πολέμου δίχως… άμυνα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καταστροφή ήταν, δυστυχώς, ο λόγος για τον οποίο ήλθε και πάλι στο προσκήνιο το Πολεμικό Μουσείο των Χανίων. Η φωτιά που ξέσπασε γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κτιρίου και εξαιτίας της καταστράφηκαν επίσης κάποια από τα αρχεία που παρέμεναν εδώ.

Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο κτίσμα, που βρίσκεται δίπλα στον Δημοτικό Κήπο της πόλης και στέγαζε στα τέλη του 19ου αιώνα τον Ιταλικό Στρατώνα, είχε πάψει να βρίσκεται σε λειτουργία μετά τους σεισμούς του 2011 λόγω επικινδυνότητας.

Το δεύτερο πανελλαδικά παράρτημα του κεντρικού Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα είχε έκταση 2.386 τ.μ. και οικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού μηχανικού Νικόλαου Μαγκούζο – σχεδίασε επίσης το στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό και τα μοναδικά ιστορικά κειμήλια που φιλοξενούνταν στους χώρους του –όπλα, στολές, βιβλία και αρχεία– εκθέτουν τη συμμετοχή των Κρητών Μακεδονομάχων στους Βαλκανικούς Πολέμους, στη Μικρασιατική Εκστρατεία, στον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε όλη τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συλλογής έχει μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας, κι έτσι διεσώθη από την προχθεσινή καταστροφή.

Μουσείο πολέμου δίχως… άμυνα-1

Η πυρκαγιά κατέστρεψε το ιστορικό οικοδόμημα.

Οχι όμως και το κτίριο, ένα εκλεκτικιστικό επίμηκες οικοδόμημα με δύο πυργίσκους που σηματοδοτούσαν την είσοδό του και μια πληθώρα ετερόκλητων μορφολογικών στοιχείων δυτικής προέλευσης, που το καθιστούσαν εμβληματικό κτίσμα της εποχής της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913). Λόγω της αρχιτεκτονικής του αλλά και του μεγάλου μεγέθους του, υπήρξε σημαντικό μνημείο της νεότερης ιστορίας της πόλης των Χανίων –από το 1980 είχε χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο της πόλης–, μάρτυρας της εποχής κατά την οποία ως ημιαυτόνομη η Κρήτη βρισκόταν υπό την προστασία των τότε μεγάλων δυνάμεων, Αγγλίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ρωσίας.

Ωστόσο, την τελευταία πενταετία το πρώην μουσείο παρέμενε κλειστό και το κτίριο εγκαταλελειμμένο στην τύχη του. Η επιθυμία του δήμου να στεγάσει εκεί τις υπηρεσίες του και οι ατέρμονες συζητήσεις με τη διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου, στο οποίο το κτίσμα είχε παραχωρηθεί, δεν το βοήθησαν. Οι πιο πρόσφατες προσπάθειες του Πολεμικού Μουσείου να ενταχθεί η αποκατάσταση του κτιρίου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ έμοιαζε να ευδοκιμούν, αλλά η φωτιά πρόλαβε τις εξελίξεις. Λίγες ώρες μετά την ολική καταστροφή του κτιρίου, η πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεσμεύτηκαν για την πλήρη αποκατάστασή του και για τον σκοπό αυτό ανακοινώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη η δέσμευση πίστωσης 6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή