Αρχαία αντικείμενα στη «μαύρη» αγορά έναντι 200.000 ευρώ

Αρχαία αντικείμενα στη «μαύρη» αγορά έναντι 200.000 ευρώ

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δίχτυα του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) έπεσε ζευγάρι Ελλήνων, στην Ανάβυσσο. Συγκεκριμένα, στελέχη της υπηρεσίας συνέλαβαν την Παρασκευή έναν 62χρονο και την 58 ετών σύζυγό του επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν έξι αρχαία αντικείμενα, τα οποία προσπάθησαν να πουλήσουν στη «μαύρη» αγορά έναντι 200.000 ευρώ. Εις βάρος τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από δύο μήνες, όταν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας έφτασε η πληροφορία ότι το ζευγάρι των κατηγορουμένων, ιδιοκτήτες ενός parking σκαφών στην περιοχή της Αναβύσσου, ψάχνει αγοραστή για αντικείμενα που, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα, εμπίπτουν στον νόμο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακολούθησε μυστική έρευνα της Ασφάλειας και διαπιστώθηκε ότι το ζευγάρι είχε αποθηκεύσει τις αρχαιότητες σε λυόμενο σπίτι, μέσα στον χώρο του parking σκαφών.

Η επιχείρηση σύλληψής τους έγινε την Παρασκευή και μέχρι χθες το βράδυ ο 62χρονος και η σύζυγός του παρέμεναν υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ. Στην κατοχή τους βρέθηκαν τρεις θρησκευτικές εικόνες του 18ου και 19ου αιώνα, ένα ασημένιο νόμισμα κι ένας ακέραιος αμφορέας του 1ου/3ου αιώνα π.Χ., καθώς κι ένα αναθηματικό ανάγλυφο του 4ου αιώνα π.Χ. Στις προανακριτικές τους απολογίες, οι συλληφθέντες αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των αστυνομικών για την προέλευση των αρχαίων αντικειμένων και απέδωσαν την εμπλοκή τους στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή