Η πίεση στα hotspots φέρνει ψυχικές ασθένειες

Η πίεση στα hotspots φέρνει ψυχικές ασθένειες

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 20χρονος Σύρος φέρεται να έθεσε τέλος στη ζωή του στο κέντρο φιλοξενίας των Οινοφύτων. Το πτώμα του άνδρα βρήκαν ομοεθνείς του αργά το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, κρεμασμένο από ένα σκοινί. Το Α.Τ. Τανάγρας που διενεργεί τη σχετική προανάκριση αναφέρει ότι οι ενδείξεις συγκλίνουν στην αυτοχειρία. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί νεκροψία- νεκροτομή.

Το περιστατικό δεν προκαλεί έκπληξη σε όσους εργάζονται στους καταυλισμούς κοντά σε πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στην Ελλάδα για μήνες υπό δύσκολες συνθήκες. «Η μεγάλη αναμονή χωρίς να υπάρχει ορατό και σαφές χρονοδιάγραμμα σε συνδυασμό με τις κακές συνθήκες διαβίωσης προκαλούν ή επιτείνουν τα ήδη υπάρχοντα ψυχολογικά προβλήματα σε αυτούς τους ανθρώπους», αναφέρει πρώην εργαζόμενος στη δομή των Οινοφύτων.

Στη συγκεκριμένη δομή οι συνθήκες είναι δύσκολες. Επρόκειτο για χώρο που είχε κλείσει για κάποιους μήνες και άνοιξε πάλι προκειμένου να φιλοξενήσει ανθρώπους που έμεναν σε ξενοδοχεία.

Ιδίως στα νησιά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι για μήνες σε πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς στα hotspots φιλοξενείται υπερδιπλάσιος αριθμός ανθρώπων από τη χωρητικότητα των δομών, τα ψυχιατρικά περιστατικά έχουν μεγάλη αύξηση. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που δραστηριοποιούνται στη Μόρια και στον τομέα της ψυχικής υγείας, παρά το γεγονός ότι αναλαμβάνουν μόνο τα πλέον βαριά περιστατικά, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο 100% της δυναμικότητάς τους.

Οπως αναφέρουν στην «Κ», δέχονται τώρα 15-18 παραπομπές την εβδομάδα από άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις για σοβαρά περιστατικά ψυχικής υγείας, που περιλαμβάνουν και παιδιά. «Η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων είναι νεοαφιχθέντες που έχουν ψυχωτικά συμπτώματα, όπως ψευδαισθήσεις, ταραχή, σύγχυση και αποπροσανατολισμό, και οι οποίοι έχουν έντονο αυτοκτονικό ιδεασμό ή έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας», σημειώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπός τους. Μάλιστα, ειδικά τα παιδιά, ζώντας στη Μόρια, υφίστανται νέα ψυχικά τραύματα. «Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε δει αύξηση στον αριθμό των ανηλίκων με έντονες κρίσεις πανικού, αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας», προσθέτει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή