Πλήθος οι αιμοδότες για τους πυρόπληκτους

Πλήθος οι αιμοδότες για τους πυρόπληκτους

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον όγδοο όροφο του «Ευαγγελισμού», χθες το πρωί, οι μνήμες όσων είχαν καταφθάσει από το Μάτι είναι ακόμα νωπές. Είχαν συγγενείς που τραυματίστηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Με βλέμμα τρομαγμένο, μάτια κόκκινα από τις αναθυμιάσεις, ρούχα δανεικά και το κινητό να «σκούζει» αναζητούσαν μία καλή είδηση για τους συγγενείς τους. Μεγαλύτερη εξ όλων είναι η αγωνία για τους συγγενείς πολυτραυματίες, με εγκαύματα και σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Γιατροί ισχυρίζονται ότι οι επιπτώσεις στην υγεία των πληγέντων μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες. Τις ίδιες στιγμές έντασης βίωσαν και οι γιατροί, αλλά και οι ασθενείς που νοσηλεύονταν ήδη πριν από τη Δευτέρα στο εμβληματικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Ειδικότερα, οι διακομιδές είχαν ξεκινήσει ήδη από το βράδυ της Δευτέρας με τα 38 ασθενοφόρα, που είχαν επιφορτιστεί με αυτό το καθήκον σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο προαύλιο του «Ευαγγελισμού». Συνολικά, 164 ήταν οι τραυματισμένοι ενήλικες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, Θριάσιο και Αττικόν. Εξ αυτών, διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν δέκα ενήλικες, ενώ στη διάρκεια της Τρίτης πήραν 103 εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Ο αναπλ. υπουργός δεν έκρυψε το πρωί της Τρίτης την ανησυχία του για ορισμένα «βαριά» περιστατικά. Ταυτόχρονα, 23 παιδιά μεταφέρθηκαν στο Παίδων «Αγία Σοφία», εκ των οποίων αργά χθες το απόγευμα δώδεκα έλαβαν εξιτήριο. Τραγική φιγούρα οι γονείς βρέφους έξι μηνών από το Μάτι, οι οποίοι, αν και διασώθηκαν διά θαλάσσης, τελικά δεν κατόρθωσαν να κρατήσουν στη ζωή το παιδί τους, που κατέληξε στο Νοσοκομείο Παίδων.

Πολλοί προσέρχονταν στα νοσοκομεία χωρίς να έχουν κάποιο προσφιλές πρόσωπο να νοσηλεύεται. Ο λόγος για όσους ανταποκρίθηκαν στο έκτακτο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για αίμα και τα παράγωγά του, σε μια εποχή «με μειωμένα αποθέματα λόγω καλοκαιριού». Ουκ ολίγοι πολίτες θορυβημένοι από την καταστροφή επέλεξαν να «δώσουν αίμα και λιγότερο χρόνο σε αναρτήσεις και σχόλια». Μάλιστα, οι ουρές που σημειώθηκαν ήταν εντυπωσιακές, και όχι μόνο στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας, όπως στην Κόρινθο. Ετσι, λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα το «Σισμανόγλειο» ανακοίνωσε ότι ήταν πλέον υπερπλήρες, κατευθύνοντας τους αιμοδότες προς το «Ελπίς» και το Θριάσιο. Λίγο μετά τις έξι το «Ελπίς», ο «Ευαγγελισμός» και ο «Αγιος Σάββας» προχώρησαν στην ίδια ανακοίνωση –αποδεικνύοντας ότι τελικά τα αντανακλαστικά της κοινωνίας κάποιες φορές ενεργοποιούνται τάχιστα.

Αθέατες πτυχές

Παρά τις καλές προθέσεις, δυστυχώς, τα ήδη γνωστά προβλήματα του συστήματος υγείας ήρθαν εκ νέου στην επιφάνεια. Ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και πολλοί αυτόπτες μάρτυρες φώτισαν αθέατες πτυχές της τραγικής κατάστασης. «Τα κενά που έχει σε διασώστες το ΕΚΑΒ δεν φάνηκαν τη Δευτέρα» αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς όλοι όσοι ήταν σε εγκεκριμένες άδειες και ρεπό έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές, «πολλές φορές με κίνδυνο τη ζωή τους, αφού στον δρόμο τους έπεφταν κολόνες της ΔΕΗ και φλεγόμενα δένδρα». Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, τη νύχτα της Δευτέρας επιχειρούσαν έντεκα ασθενοφόρα και τέσσερις κινητές μονάδες σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Ραφήνα. Δέχθηκαν 160 κλήσεις από τις 7 μ.μ. της Δευτέρας έως και το πρωί της Τρίτης, πραγματοποιώντας 80 διακομιδές, με δύο ή τρεις ασθενείς σε κάθε διακομιδή. Σύμφωνα με άλλες πηγές, τουλάχιστον 25 τραυματίες έφθασαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία με δικά τους μεταφορικά μέσα.

Υπερβάλλοντα ζήλο δεν έδειξαν μόνον οι διασώστες, αλλά και το ιατρικό προσωπικό, μεγάλο ποσοστό του οποίου βρισκόταν σε διακοπές. Πολλοί ανακάλεσαν αυτοβούλως την άδειά τους, άλλοι έμειναν στο νοσοκομείο για δύο και τρεις συνεχόμενες βάρδιες. Ωστόσο, η κριτική δεν έλειψε. Ορισμένοι έκριναν ότι έπρεπε να διατεθούν όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στην ανακούφιση των πληγέντων. Πολλοί ασθενείς των νοσοκομείων διαμαρτύρονταν ότι οι άρτι αφιχθέντες πυροπαθείς «αποσυντόνισαν» τη λειτουργία των νοσοκομείων, έφθασαν μέχρι να τους επιρρίπτουν ευθύνες για την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων. Ενώ γιατροί ανέφεραν στην «Κ» ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πλήττεται κάθε καλοκαίρι από πυρκαγιές, δεν είχαν λάβει ποτέ εκπαίδευση για αντιμετώπιση μιας ανάλογης κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή