Νέα παράταση για το τζαμί έως τον Οκτώβριο

Νέα παράταση για το τζαμί έως τον Οκτώβριο

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τέλη Οκτωβρίου μετατίθεται η ολοκλήρωση του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Η πέμπτη κατά σειρά παράταση δόθηκε εξαιτίας της καθυστέρησης –από πλευράς Δημοσίου– στην υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης για ορισμένες υπολειπόμενες εργασίες. Το υπουργείο Υποδομών αποδίδει την ευθύνη στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο η νέα καθυστέρηση γεννά ερωτήματα για τις πραγματικές, πολιτικές προθέσεις της κυβέρνησης στο ζήτημα.

Η σύμβαση με την κοινοπραξία τεσσάρων κατασκευαστικών (Τέρνα, Ακτωρ, Intrakat, J&P Αβαξ) υπεγράφη μετά σειρά άγονων διαγωνισμών, στις 10 Οκτωβρίου 2016. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου ήταν ο Απρίλιος 2017. Το έργο είχε όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις: ο χώρος (17 στρεμμάτων) ανήκει στο Δημόσιο, το πολεοδομικό καθεστώς ήταν ξεκάθαρο. Ομως, σύντομα άρχισαν να ανακύπτουν διάφορες αιτίες καθυστερήσεων: κατ’ αρχάς το Δημόσιο αποφάσισε ότι το τζαμί θα γίνει σε νέο κτίριο και όχι με τη μετασκευή υφιστάμενης αποθήκης. Κατόπιν, η πολιτεία άλλαξε τα σχέδιά της για τον χώρο, προβλέποντας επιπρόσθετες εργασίες.

Η πρώτη παράταση δόθηκε τον Μάιο του 2017 και ακολούθησαν ακόμα τέσσερις, με την τελευταία (την προηγούμενη εβδομάδα) να μεταθέτει την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του τεμένους στις 31 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ, το κτίριο του τεμένους έχει κατασκευαστεί, ωστόσο η συμπληρωματική σύμβαση δεν έχει ακόμα υπογραφεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Υποδομών, το σχέδιο της σύμβασης απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που αμφισβήτησε το επείγον των εργασιών και τη σύνδεση των κατεδαφίσεων με το κυρίως έργο. Το υπουργείο επανήλθε με νέα επιχειρηματολογία, εστιάζοντας στην ασφάλεια του τεμένους, και τελικώς το Ελεγκτικό Συνέδριο φέρεται να έδωσε το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης (κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή