20 εκατ. και διευκολύνσεις

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πακέτο μέτρων στήριξης και διευκόλυνσης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πυροπαθών αφορούν διευκολύνσεις στις πληρωμές φόρων, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και «πάγωμα» των δόσεων για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, ενώ θα δημιουργηθεί, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ειδικός λογαριασμός για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών. 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Τζανακόπουλος, η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης οικογενειών και έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, μετά τη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης. Ειδικότερα, το πακέτο των μέτρων στήριξης των πληγέντων προβλέπει:   

1. Παράταση έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2018 της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων. Οπως είπε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σε πρώτη φάση, δίνεται παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και μετά θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Για τους υπόλοιπους φορολογουμένους δίνεται επίσης παράταση λίγων ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουλίου.

2. Παράταση 6 μηνών στις προθεσμίες πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Η παράταση αφορά τη ρύθμιση τόσο των 12 ή 24 δόσεων που πιθανόν να έχουν ενταχθεί κάποιοι από τους πληγέντες, αλλά και τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Επίσης, αφορά την πληρωμή του φόρου εισοδήματος ακόμα και εάν η δήλωση έχει ήδη υποβληθεί.

3. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έτους 2018 για τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Δηλαδή δεν θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους ακόμα και εάν εκδοθεί για αυτούς εκκαθαριστικό σημείωμα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για να χορηγηθεί απαλλαγή, στις περιπτώσεις που κτίσμα έχει υποστεί ζημιές ή έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία να προκύπτει η καταστροφή ή η ζημιά.

4. Δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα συμμετέχει το Δημόσιο αλλά και όσοι ιδιώτες ενδιαφέρονται να προσφέρουν κάποια χρηματικά ποσά. Το κονδύλι που θα διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Σημειώνεται ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί για την αποκατάσταση και τις επισκευές των υλικών ζημιών.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης, ήδη από νωρίς χθες το μεσημέρι βρίσκονται στους τόπους της καταστροφής 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, ενώ σήμερα θα προστεθούν άλλοι 120. Για τους πυρόπληκτους παρέχονται 200 κλίνες στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και 200 σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας στο Καλαμάκι. 

Μέτρα στήριξης από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών

Σειρά μέτρων με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Τα μέτρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤ, θα προχωρήσουν άμεσα και συγκεκριμένα έπειτα από αίτηση των δικαιούχων, όπως αυτοί θα καθοριστούν επίσημα από τις αρμόδιες αρχές. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να απευθύνονται στα καταστήματα των τραπεζών. Τα μέτρα προβλέπουν:

• Την υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή των κληρονόμων των αποβιωσάντων από οφειλές αυτών που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

• Την αναστολή πληρωμής δόσεων, για πιστωτικές κάρτες και δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά, επαγγελματικά κ.λπ.), για χρονικό διάστημα  6-12 μηνών.

• Την παροχή χαμηλότοκων επισκευαστικών δανείων, μακράς χρονικής διάρκειας αποπληρωμής για την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις των πληγέντων.

Τα παραπάνω μέτρα στήριξης θα αφορούν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που θα χαρακτηριστούν επίσημα πυρόπληκτα και γενικά ζημιωθέντα από τις αρμόδιες αρχές. Για δάνεια που είναι ήδη σε καθυστέρηση και αφορούν τις πληγείσες περιοχές οι τράπεζες αποφάσισαν:

• Την  αποχή από πάσης φύσεως ενέργειες εισπράξεων σε απαιτήσεις για στεγαστικά, επαγγελματικά και προσωπικά δάνεια, καθώς και υποχρεώσεις πιστωτικών καρτών και επαγγελματικά δάνεια μέχρι το τέλος του 2018.

• Την αναστολή της διεξαγωγής πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2018.

Οι τράπεζες θα εισηγηθούν άμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος την τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων με σκοπό την επιμήκυνση, επί εξάμηνο και υπό προϋποθέσεις, του χρόνου αναγγελίας στην εταιρεία «Τειρεσίας» των εκδοτών σφραγισμένων επιταγών στις πυρόπληκτες περιοχές.

Την αναστολή αναγγελίας στον «Τειρεσία» για τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια, σε συνδυασμό με ειδική ρύθμιση για παράταση των ληξιπρόθεσμων επιταγών, θέτει μεταξύ άλλων και η ΓΣΕΒΕΕ. Σε ανακοίνωσή της, η Συνομοσπονδία, εκτός από την αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ζητεί και ισοαναλογική απομείωση των χρεών μετά την αποτίμηση των ζημιών. Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, η ΓΣΕΒΕΕ ζητεί την απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας. Η ΓΣΕΒΕΕ αιτείται επίσης:

• Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος και απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

• Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2018 και 2019.

• Δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το «πάγωμα» καταβολής για 6 μήνες.

Το ΕΒΕΑ από την πλευρά του άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και καλεί τις 100.000 επιχειρήσεις-μέλη του να συνεισφέρουν οικονομικά, καταθέτοντας χρήματα για τη βοήθεια των πυροπαθών, τον αριθμό του οποίου γνωστοποιεί στα μέλη του. Καλεί, επίσης, όλες τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές να επικοινωνήσουν με το ΕΒΕΑ στο τηλέφωνο 210-36.22.158, προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες που πρέπει να προβούν για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή