Επιτήρηση στον Λυκαβηττό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος έχει καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι». Με αυτήν τη φράση εξήγησε στην «Κ», χθες το μεσημέρι, αστυνομικός της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων τη συνεχιζόμενη, ώς εκείνη τη στιγμή, απαγόρευση εισόδου οχημάτων στον λόφο του Λυκαβηττού. Οι δύο δρόμοι που οδηγούν προς την κορυφή του λόφου παρέμεναν ώς εκείνη την ώρα αποκλεισμένοι και φρουρούμενοι από περιπολικά της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ ακόμη δύο περιπολικά βρίσκονταν στην κορυφή του λόφου. Ξεναγός από την Ουκρανία προσέγγισε τους δύο αστυνομικούς και ενημερώθηκε ότι η ομάδα των συμπατριωτών της που ήθελε να επισκεφθεί τον Λυκαβηττό θα έπρεπε να το κάνει πεζή ή με το τελεφερίκ.

Η αυξημένη επιτήρηση στον Λυκαβηττό ξεκίνησε από το απόγευμα της Δευτέρας – ημέρα της μεγάλης καταστροφής στην Ανατολική Αττική και στην Κινέτα. Ο δήμος είχε οργανώσει εκείνο το απόγευμα άσκηση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο πυρκαγιάς με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (καθαριότητας, πρασίνου, οδοποιίας, Δημοτική Αστυνομία). «Είχα ιδιαίτερο άγχος για τον Λυκαβηττό», δηλώνει σχετικά στην «Κ» ο αντιδήμαρχος διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου, Γιώργος Μπρούλιας, που εδώ και λιγότερο από 20 μέρες έχει αναλάβει επίσης υπηρεσιακός επικεφαλής του τομέα πολιτικής προστασίας. «Γι’ αυτόν τον λόγο είχα συγκαλέσει το όργανο πολιτικής προστασίας του δήμου από την περασμένη Τετάρτη».

Παρά το άγχος αυτό, ωστόσο, παρέμεναν ώς χθες σημεία στον λόφο γεμάτα σκουπίδια – στη χαράδρα κοντά στον ναό των Αγίων Ισιδώρων, αλλά και σε ένα σημείο όπου κατασκηνώνουν περιοδικά άστεγοι και στήνουν παραπήγματα, μέσα στα πεύκα. Κάτοικος της περιοχής ενημέρωσε το πρωί της Τρίτης τη δημοτική αστυνομία για τα σκουπίδια, αλλά χθες το πρωί ήταν ακόμα εκεί, ενισχύοντας τον κίνδυνο ανάφλεξης.

Επιτήρηση στον Λυκαβηττό-1

Παρά το άγχος του Δήμου Αθηναίων για την προστασία του λόφου, παρέμεναν ώς χθες σημεία γεμάτα σκουπίδια.

Ο κ. Μπρούλιας αναφέρει στην «Κ» ότι θα λάβει χώρα σήμερα εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού στον Λυκαβηττό, με 40 άτομα από τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου. Ο λόφος «παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες», σημειώνει, τονίζοντας τη δυσκολία και την επικινδυνότητα της πρόσβασης, ειδικά στη χαράδρα. «Κανονικά ο καθαρισμός του σημείου αυτού απαιτεί εξωτερικό εργολάβο με ειδικά μηχανήματα. Αλλά θα το κάνουμε εμείς, γιατί μία τέτοια ανάθεση παίρνει χρόνο στο Δημόσιο». Ο αντιδήμαρχος προσθέτει ότι ο δήμος καθαρίζει τακτικά και το σημείο όπου κατασκηνώνουν οι άστεγοι, παρουσία της αστυνομίας, κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Οπως ενημερώθηκε η «Κ», χθες το απόγευμα έγινε άρση της απαγόρευσης κίνησης οχημάτων στον λόφο, με την εξαίρεση των νυχτερινών ωρών (11 το βράδυ με 6 το πρωί). Η επαγρύπνηση τη νύχτα θα συνεχιστεί κάποιες ακόμα μέρες «για προληπτικούς λόγους», όπως σημειώνει ο κ. Μπρούλιας.

Καλώς συνεχίζουν «να φυσούν το γιαούρτι»: παρά την πολιορκία των επονομαζόμενων βρωμόδεντρων και τα απανταχού περιττώματα των κατοικιδίων, ο Λυκαβηττός παραμένει ζωτικός πνεύμονας πρασίνου για το κέντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή