Περίπου 2.000 σπίτια καταστράφηκαν πλήρως

Περίπου 2.000 σπίτια καταστράφηκαν πλήρως

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από το 1/3 των κατοικιών, που διενήργησαν αυτοψίες τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου, έχει καταστραφεί ολοσχερώς και πρέπει να κατεδαφιστεί. Συνολικά εξετάστηκαν 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσιοι χώροι και 22 αποθήκες. Εξ αυτών, τα 21 σπίτια, οι 3 επαγγελματικοί χώροι και οι 8 αποθήκες έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και πρέπει να κατεδαφιστούν. Σε 243 σπίτια, 2 δημόσια κτίρια και 12 αποθήκες χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και χρήζουν επισκευών, ενώ τα υπόλοιπα 275 σπίτια μπορούν να κατοικηθούν.

Μικρότερο είναι το ποσοστό των «κόκκινων» κτιρίων στον Δήμο Μεγαρέων, όπου από τα συνολικά 505 σπίτια που εξετάστηκαν, τα 155 χρήζουν κατεδάφισης και τα 73 χρειάζονται σημαντικές επισκευές.

Ωστόσο, σε μεγάλο αριθμό κτιρίων δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί αυτοψία, οπότε η εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής είναι κάθε άλλο παρά πλήρης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών στους Δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας – Πικερμίου περίπου 2.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ ακόμα 2.000 υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας, κ. Βαγγέλη Μπουρνού, χθες αποκαταστάθηκε η παροχή ύδρευσης στην περιοχή, ενώ η ηλεκτροδότηση αναμένεται να επανέλθει στα σπίτια την επόμενη εβδομάδα. Από αύριο, Παρασκευή, όπως ανέφερε στην «Κ» ο δήμαρχος, «θα ανοίξουν τα σχολεία της πόλης προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να απασχοληθούν με κάποιες δραστηριότητες».

Πάντως, όσον αφορά τις καταστροφές στην οικοσκευή, οι κάτοικοι θα πρέπει να προσέρχονται στους οικείους δήμους προκειμένου να δηλώσουν τις απώλειες και να ακολουθήσει έλεγχος από τις υπηρεσίες. Τυπικά οι δηλώσεις για τις καταστροφές μπορούν να πραγματοποιηθούν και τηλεφωνικά, ωστόσο η τηλεφωνική επικοινωνία με τα δημαρχεία είναι αδύνατη λόγω του μεγάλου αριθμού των κλήσεων.

Ομοίως, κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε τις επιχειρήσεις σε Ραφήνα, Μάτι, Νέο Βουτζά, Κόκκινο Λιμανάκι, Ζούμπερι, Αγιο Ανδρέα και Καλλιτεχνούπολη, κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τη διαδικασία δηλώσεων των καταστροφών. Ωστόσο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δήλωση της καταστροφής απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιτόπιοι έλεγχοι.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποφάσισε ότι θα διαθέσει το ποσό των 600.000 ευρώ στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα και Μεγαρέων, τα οποία θα κατανεμηθούν ισόποσα στους τρεις δήμους μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών κατά προτεραιότητα, σε οικογένειες που καταστράφηκε η πρώτη κατοικία τους.

Επίσης, η ΚΕΔΕ άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό αλληλεγγύης για όσους θέλουν να βοηθήσουν τους πυροπαθείς, «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΙΒΑΝ GR90 0110 1510 0000 1510 0284 874».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή