«Ολοι Μαζί Μπορούμε» να ανακουφίσουμε τους πληγέντες

«Ολοι Μαζί Μπορούμε» να ανακουφίσουμε τους πληγέντες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με έπιασε τέτοια απελπισία απ’ όσα έβλεπα στην τηλεόραση, που σκέφτηκα ότι έχω δύο λύσεις. Ή να κάτσω στον καναπέ και να βλέπω τους συμπολίτες μου να θρηνούν ανθρώπους και σπίτια ή να έρθω εδώ και να δω πώς μπορώ να τους βοηθήσω. Ακόμη και μια απλή πράξη μπορεί να ανακουφίσει…». Συνάντησα αυτόν τον νεαρό άνδρα χθες το πρωί δίπλα στα καμένα αυτοκίνητα, κοντά στο μοιραίο οικόπεδο στο Μάτι. Αυθόρμητα πήγε στην περιοχή να προσφέρει συμπαράσταση. Τα λόγια του ήταν μια μικρή ηλιαχτίδα φωτός μέσα σε αυτήν τη φρικιαστική μαυρίλα των απανθρακωμένων δένδρων, κατοικιών, οχημάτων. Μου είπε ότι έτρεξε και στη Μάνδρα.

Δεν ήταν ο μόνος. Πολλοί άλλοι είχαν την ίδια παρόρμηση αλληλεγγύης. Το θέμα είναι ποιος τους συντονίζει; Ποιος τους συγκροτεί σε χρήσιμη ομάδα;

Σκέφτηκα πόσο μεγάλο και αναξιοποίητο παραμένει συχνά για την οργανωμένη ελληνική πολιτεία το κεφάλαιο των εθελοντών. Ενα προσωπικό παράδειγμα: υπήρξα εθελόντρια στους Ολυμπιακούς του 2004 στον Δήμο Αθηναίων. Ουδείς έσπευσε ποτέ να ρωτήσει αν θα ήθελα να συνεχίσω να προσφέρω ανιδιοτελώς τις γνώσεις ή τις υπηρεσίες μου κάπου. Αν δεν κάνω λάθος, όλοι οι κατάλογοι με τα ονόματα και τα στοιχεία των εθελοντών τότε σβήστηκαν έπειτα από δύο χρόνια για λόγους προσωπικών δεδομένων ή έναν άλλο αντίστοιχο παραλογισμό. Ομως ό,τι δεν κατάφερε να κάνει το κράτος με το κύμα εθελοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες το έκαναν με επιτυχία άλλοι φορείς. Ο ΣΚΑΪ, με την πρωτοβουλία «Ολοι Μαζί Μπορούμε», είναι η έμπρακτη απόδειξη της δύναμης αυτής.

«Ολοι Μαζί Μπορούμε» να ανακουφίσουμε τους πληγέντες-1

Η στήλη φωτογράφισε τρεις εθελόντριες στο Μάτι να περιποιούνται ένα κοράκι, λίγες ώρες μετά τη φωτιά.

Eχει συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η κρίση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως σ’ αυτήν τη σκοτεινή, πένθιμη ώρα για την Αττική. «Αυτή η έγνοια της προσφοράς υπήρξε ήδη από το 2011 στον ΣΚΑΪ, όταν με τους συνεργάτες μας συλλάβαμε αυτό το εγχείρημα. Σήμερα διαπιστώνουμε πως η προσπάθειά μας να σταθούμε δίπλα σε όσους υποφέρουν από την ανέχεια μας έχει φέρει την εμπιστοσύνη του κόσμου», λέει στα «Αθηναϊκά» ο γενικός διευθυντής Γιάννης Σπανολιός, «ψυχή» της πρωτοβουλίας αυτής από την πρώτη κιόλας ώρα της λειτουργίας της. Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας και οι ανθρώπινες και υλικές απώλειες της πυρκαγιάς, ο κ. Σπανολιός και οι συνεργάτες του ανέλαβαν ξανά δράση, στήνοντας ένα κέντρο συγκέντρωσης προσφορών στη συμβολή Ποσειδώνος 5 και Λοκρίδος στο Μοσχάτο.

«Ολοι Μαζί Μπορούμε» να ανακουφίσουμε τους πληγέντες-2

Ο Γιάννης Σπανολιός, εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών της πρωτοβουλίας.

«Η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκλησή μας είναι συγκινητική. Ηδη την πρώτη ημέρα καταφέραμε να μαζέψουμε ξηρά τροφή (παξιμάδια, φρυγανιές κ.λπ.) και νερό, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης που γέμισαν τρία φορτηγά, τα οποία αναχώρησαν για τις πληγείσες περιοχές. Μετά κάναμε έκκληση για παιδικά είδη, πάνες, γάλατα σε σκόνη και μωρομάντιλα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα της συμπαράστασης για πολύ ακόμα. Φανταστείτε ότι οι πυρόπληκτοι μπορεί να έχουν πρόβλημα υδροδότησης για τον επόμενο μήνα», υπογραμμίζει ο κ. Σπανολιός. «Θα σας πω τι μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση», συνεχίζει. «Ημουν εκεί και παρακολούθησα από κοντά τους ανθρώπους να έρχονται για να αφήσουν πράγματα. Ο μέσος όρος ήταν νέοι μεταξύ 22 και 30 ετών. Από εδώ και πέρα το μέλημά μας είναι να αξιοποιήσουμε μέχρι και την πιο μικρή προσφορά που θα μας δοθεί, να μην πάνε χαμένα ο κόπος και η αγάπη των συμπολιτών μας που έσπευσαν».

Οπως μας είπε ο επικεφαλής του ΣΚΑΪ, δωρεές καταφθάνουν «Μ’ ένα κλικ» στην ιστοσελίδα (www.oloimaziboroume.gr) και από το εξωτερικό. Ολοι μαζί θα μπορέσουμε!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή