Στη διάθεση της Αθήνας δυνάμεις των ΗΠΑ

Στη διάθεση της Αθήνας δυνάμεις των ΗΠΑ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή να βοηθήσουν εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από την ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαίωσε χθες ο κυβερνήτης της ναυαρχίδας του Εκτου Στόλου των ΗΠΑ «USS Mount Whitney», το οποίο είναι ελλιμενισμένο στον Πειραιά, με αφορμή προγραμματισμένη τετραήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Το «USS Mount Whitney» λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης του Εκτου Στόλου με συστήματα τηλεπικοινωνιών που μπορεί να προσφέρουν ζωντανή και άμεση εικόνα επιχειρήσεων σε ολόκληρη την υφήλιο και ανά πάσα στιγμή. Πριν από ενάμιση χρόνο αποτέλεσε το πλοίο στο οποίο πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής του νέου πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ. To «Mount Whitney» είναι, επίσης, ένα από τα πολεμικά που επισκέπτονται τακτικά και τη βάση της Σούδας. Τα 300 στελέχη που αποτελούν το πλήρωμά του, ανεξαρτήτως εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει τη συνδρομή τους, θα παράσχουν βοήθεια μέσω της ΜΚΟ Praksis (κυρίως φάρμακα και ρουχισμό).

Πρακτικά, έως αυτήν τη στιγμή η διοίκηση των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης (EUCOM) έχει συνδράμει τις ελληνικές αρχές με ιπτάμενα μέσα. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι πάνω από την περιοχή πέταξε ένα αμερικανικό drone τύπoυ MQ-9 Reaper, το οποίο κατέγραψε εικόνες που εν συνεχεία κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Μέρος του εναέριου υλικού που αποδέσμευσε το ΥΠΕΘΑ προέρχεται από αυτές τις λήψεις. Τέτοιες πτήσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται, για λόγους προληπτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι τα MQ-9 Reaper σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Επίσης, πάνω από τις περιοχές των πυρκαγιών πέταξε ένα P-8 Poseidon, αεροπλάνο ανθυποβρυχιακού και ηλεκτρονικού πολέμου, που απογειώθηκε από τη Σούδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή